Quantcast
Channel: בוריס אוליאנסקי –מגזין טכנולוגיה ובידור – Gadgety
Viewing all 1168 articles
Browse latest View live

לראשונה: סוניק הקיפוד יקבל סרט משלו בקולנוע

$
0
0

סוניק הקיפוד

סוניק הקיפוד (Sonic the Hedgehog) הוא ללא ספק אחת הדמויות המוכרות והאיקוניות ביותר בעולם משחקי הוידאו, ותרבות הפופ בכלל. מאז הופעתו הראשונה ב-1991, יצאו לסוניק וחבריו עשרות משחקים שונים. לאחרונה, המוניטין שלו נפגע בגלל סדרה של משחקים לא מוצלחים, אבל הדמות עצמה עדיין אהובה ונערצת.

דמותם של סוניק, זנבות (Tails) השועל, המדען המטורף ד”ר “אגמן” רובוטניק (“Eggman” Robotnik) ושאר הדמויות שנמצאת תחת המטריה של סוניק הקיפוד, שייכות לחברה סגה (Sega) היפנית. זכויות ההפצה הקולנועיות, לעומת זאת, היו שייכות לסוני (Sony) עד לאחרונה. אך סוני לא ניצלה את הזכויות, תוקפן פג, וכעת סגה חתמה עם אולפני פרמאונט (Paramount), שכבר התחילו לתכנן הופעה קולנועית ראשונה לקיפוד הכחול.

את הסרט יפיק ניל ה. מוריץ (Neal H. Moritz), המפיק של סדרת “מהיר ועצבני”, “ג’אמפ סטריט”, ועוד. טים מילר (Tim Miller), מומחה האפקטים ובמאי “דדפול” הראשון, יפיק בפועל. במאי הסרט אינו מוכר, אך כנראה שיהיה – שמו הוא ג’ף פאולר (Jeff Fowler), והוא עבד עם טים מילר בעבר על סרט אנימציה קצר בשם Gopher Broke, שהיה מועמד לאוסקר.

בעוד שסוניק כבר הופיע על המסך הקטן במספר סדרות טלויזיה, זו תהייה הופעתו הקולנועית הראשונה. הסרט לא צפוי להיות סרט אנימציה בלבד, אלא לשלב צילומים חיים עם אנימציה תלת מימדית.


ביקורת סרט: בלייד ראנר 2049 – זה לא צריך היה להיות סרט המשך

$
0
0

מתוך "בלייד ראנר 2049" (תמונה באדיבות פורום פילם)

לא קל להכנס לנעליים של רידלי סקוט, במאי שאחראי לשניים מסרטי המדע הבדיוני החשובים ביותר בז’אנר. “בלייד ראנר” (Blade Runner) ו”הנוסע השמיני” (Alien) הגדירו את המראה והתחושה של העתיד, אחד בחלל העמוק ואחד כאן, על כדור הארץ. קשה עוד יותר לקחת את השם “בלייד ראנר”, שבנפרד מיוצרו כבר הפך לשם דבר, ולספר בעזרתו סיפור חדש.

אך דני ווילנב (Denis Villeneuve) הוא במאי שלוקח דברים כאלה בקלות. כלומר, לא באמת בקלות – כל פרוייקט שהוא לוקח, הוא לוקח בכבדות ראש רבה, אז למה ש”בלייד ראנר 2049″ יהיה שונה?

העלילה

בעתיד הלא-רחוק, האנושות חוזה בדור שני של רפליקנטים – אנדרואידים דמויי אדם, שמשרתים אותנו. הרפליקנטים נראים חיים יותר, אמיתיים יותר, אבל הם גם יותר צייתניים מגרסאותיהם הישנות.

ראיין גוסלינג (Ryan Gosling) מגלם את קיי, בלש במשטרת לוס אנג’לס, שפועל כ”בלייד ראנר” – צייד רפליקנטים, בלש שכל עבודתו היא למצוא רפליקטנים מהדור הישן, כאלו שתוקפם אמור היה לפוג אך משום מה הם חיים עדיין, ולהוציא אותם ל”גמלאות”. במהרה קיי מגלה את מה שגילה ריק דקארד, דמותו של האריסון פורד (Harrison Ford) מהסרט הראשון – שלא הכל שחור ולבן בעולם הזה, של בני אדם מלאכותיים.

בשביל זה אנחנו הולכים עוד לקולנוע

נתחיל מהדבר הראשון שרואים כאשר צופים ב”בלייד ראנר 2049″ – הסרט עוצר נשימה ביופיו. כל שוט ושוט הוא יצירת מופת מפחם וניאון. קשה להאמין שמשהו יכול להיראות כל כך בוהק וקר בו זמנית, אבל הניכור שנובע מהסרט מקפיא את העצמות, בזמן שהעיניים מסונוורות לכל אורכו.

אי אפשר גם להתעלם מעבודת הסאונד המדהימה של הסרט. הוא אופף ועוטף אותנו מכל הכיוונים, עד שאנחנו שוקעים באווירה. ווילנב ידוע, למעשה, כבמאי ששם דגש גדול מהרגיל על סאונד, מה שהופך דווקא את הסרטים שלו לחוויות קולנוע עדיפות, על רוב מה שתראו השנה – יש סרטים שעדיף לראות בקולנוע, אבל לסרטים של ווילנב זה כמעט חובה. אלא אם כן יש לכם מסך ענק ומערכת סראונד עוצמתית בבית, כמובן.

אבל כל זה פריפריאלי למה שחשוב באמת. כן, התמונות והסאונד קריטים לחוויה הקולנועית, אבל מה הסרט מספר בעצם? מה המסר שלו? מה הוא מנסה להעביר? מהבחינה הזאת, “בלייד ראנר 2049” עושה עבודה מצוינת בלהראות לנו דווקא את הצד של הרפליקנטים. מכיוון שקיי כל הזמן בא אתם במגע, אנחנו רואים את הסוגים השונים והמגוונים של רפליקנטים שקיימים, איך הם מנוצלים, ואיך בני אדם מתייחסים אליהם באופן כללי. הסיפורים האלה, הם שמייצרים את עיקר הטון של הסרט.

וזה לא רק סיפורי הצד. מכיוון שקיי בא במגע עם רפליקנטים כל הזמן, חוקיים ולא חוקיים כאחד, הסיפור האישי שלו מתקשר ישירות למה שמתרחש בעולמם של הרובוטים – ברמה האישית, החברתית והפוליטית. הייתי שמח לפרט יותר, אך ודאי תרצו לגלות לבד מה קורה שם; “בלייד ראנר 2049” הוא סרט שיש הרבה מאד מה לגלות בו.

ראיין גוסלינס מתוך "בלייד ראנר 2049" (תמונה באדיבות פורום פילם)

ראיין גוסלינס מתוך “בלייד ראנר 2049” (תמונה באדיבות פורום פילם)

אובססיה חסרת טעם לסרט הראשון

אך לא הכל נפלא בסרט. והחיסרון הכי גדול שלו, הוא שהוא סרט המשך. הסיפור של קיי, של הסובבים אותו, החקירה שהוא מנהל, כל זה מצוין ומרתק. ברגע שדקארד, גיבור הסרט הראשון, נכנס לתמונה, עלילת הסרט מתחילה ספירלה איטית מאוד כלפי מטה.

ראשית כל, אין צורך להמשיך את “בלייד ראנר” המקורי. הוא אמנם מופיע תחת ההגדרה המילונית של “סוף פתוח”, אבל בפועל הוא היה חתום. הוא אולי “פתוח”, אבל הוא עדיין “סוף”. “בלייד ראנר” נגמר, ולא צריך היה לפתוח אותו מחדש. סיפור שמתרחש 30 שנים אחרי? אפשר. גיבור אחר, עולם שונה מעט, עולם שקיים אחרי סיפורו של דקארד, קשור אליהם אפילו, אבל עולם חדש. וככה העולם הזה הרגיש לאורך רוב הסרט. וזה היה ממש, ממש טוב.

שנית, הסיפור של קיי היה נפלא. והסיפור הזה, בהדרגה, הלך והתגמד. מלכתחילה הוא פעל מול גופים גדולים ומפחידים, אבל זה עדיין היה הסיפור שלו. לקראת הסוף, קיי מרגיש כבר מאולץ, כאילו הוא לא באמת צריך להיות שם – זה נהייה שוב הסיפור של דקארד, מעין אקורד סיום שלא היינו צריכים. סוף לסאגה שלא הייתה סאגה. פרק שני בסדרה של פרק אחד. אף אחד לא ביקש את זה, אף אחד לא רצה את זה, ואף אחד לא צריך את זה, חוץ מאולי רידלי סקוט עצמו, שאובססיבי למותגים שלו, וכל הזמן מנסה לקדם אותם ולפתח אותם, בין אם בידיו שלו, או כמפיק שעומד מעל במאי כמו וילנב.

וזה לא עוזר שהסרט ממש, ממש איטי. הסגנון של ווילנב שבונה את הדרמה והמתח באיטיות נסחבת הוא עוד דבר שמאפיין אותו – שונאיו שונאים אותו על כך, ומעריציו חוזרים, בין השאר, גם בשביל זה. בשלב מסוים זה מפסיק לעבוד ב”בלייד ראנר 2049″. ישנן סצנות איטיות וארוכות, שסופן ידוע מראש. כאשר הן נגררות, במקום שיבנה מתח, מתעורר בצופים חוסר סבלנות. בסוף, הפיי-אוף הרגשי של הסצנות משתלם, אבל כשגם רגשית אנחנו נהיים מנותקים, בגלל ההתפרצות הלא רצויה של דקארד אל הסרט, זה מרתיח ומרדים.

האריסון פורד מתוך "בלייד ראנר 2049" (תמונה באדיבות פורום פילם)

האריסון פורד מתוך “בלייד ראנר 2049” (תמונה באדיבות פורום פילם)

אורך הסרט מתקרב לשלוש שעות, אורך מופרע לחלוטין גם בסטנדרטים עכשוויים, וחלק מהאורך הזה נוצר בגלל סצנות ארוכות ואיטיות, שאפשר היה בלעדיהן. סצנות שחלקן מנסות להסביר דברים שעדיף לא להסביר. במיוחד לא בהמשך ל”בלייד ראנר”!

ועוד משהו – ג’ארד לטו (Jared Leto) איבד את זה סופית. הדמות שלו בסרט, מהנדס הרפליקנטים הגאון וולאס, דמות מעולה בעיצוב שלה וברעיון מאחוריה. אבל הפאתוס שלטו מביא איתו לדמות הופך אותה לבלתי נסבלת כמעט כמו לטו עצמו. וולאס איטי, מעיק, ומדובב את המובן מאליו. במקום מסוים, הוא כל מה שרע בסרט הזה, מרוכז בדמות אחת, שאפשר היה אפילו לחתוך החוצה לחלוטין.

בשורה התחתונה

“בלייד ראנר 2049″ יכל להיות יורש רוחני מדהים ל”בלייד ראנר” המקורי. יש לו את כל מה שצריך כדי לרשת את קודמו, ובמקום מסוים אפילו להתעלות עליו. במקום זה, הוא סרט המשך, ובכל פעם שהוא מראה שהוא סרט המשך, הוא נפגע מזה, ונפגע מזה חזק. בסופו, כאשר הוא נהייה שבוי לחלוטין בהמשכיות שלו, “בלייד ראנר 2049” נהייה סרט לא טוב. בכלל.

ובכל זאת, בזכות החוויה האודיו-ויזאולית המדהימה שהוא מעביר, ובזכות הסיפור הנהדר של קיי שנמצא בגרעין הסרט, הוא מומלץ לצפיה.

ביקורת סרט: חזק יותר – לא חזק מספיק

$
0
0

ג'ייק ג'ילנהול מתוך "חזק יותר" (תמונה באדיבות פורום פילם)

קחו טרגדיה. משהו גדול בזיכרון הקולקטיבי, משהו שיעורר את הרגש הלאומי של הצופה האמריקאי. קלפו טוב טוב עד שתגיעו לחלק הבשרי שבמרכז, זה שטעים במיוחד. היו זהירים עם שקיקי האבל והשנאה, שלא יתפוצצו לכם לתוך הבלילה בטעות. הסירו אותם בעדינות ובמסירות.

הוסיפו כף גדושה של שחקן מצליח, אהוב ומוכר, שרוצה להרחיב את הרפרטואר שלו. זרקו לבלילה שחקנית טלוויזיה כזית, מישהי שתהייה אסירת תודה להיות בסרט בפרופיל גבוה. תבחשו טוב טוב ושימו בתנור למספיק זמן, כדי שתספיקו לבקר אצל ג’ימי קימל וסטיבן קולבר, לספר לכולם את הסיפור המרגש שאתם אופים. הוציאו מהתנור והגישו, מהר! כל עוד זה חם!

ברכותי, יש לכם מועמדות לאוסקר. אל תצפו לזכייה, אבל זה “כבוד גדול להיות מועמד”, אחרי הכל.

העלילה

“חזק יותר” (Stronger), שהגיע היום (ה’, 5.10) לבתי הקולנוע בישראל, מספר את סיפורו האמיתי של ג’ף באומן, בחור צעיר מבוסטון, אותו מגלם ג’ייק ג’ילנהול (Jake Gyllenhaal). ג’ף הוא איש פשוט – הוא לא משכיל, ולמרות שגילו מתקרב ל-30, הוא עדיין מתגורר עם אמו האלכוהוליסטית. הוא אוהב להעביר זמן עם חבריו הלוזרים בבר של דודו, ועובד כמטגן עופות בקוסקו. שום דבר בחייו אינו מזהיר.

אך ג’ף הוא טיפוס חיובי וחייכן, ששמח בחלקו. בעיקר הוא שמח שהכיר את ארין, אותה משחקת טטיאנה מסלני (Tatyana Maslany) מ”אורפן בלאק”. הוא וארין אמנם לא בקשר, אך היו בזוגיות בעבר – שלוש פעמים. הוא בטוח שהיא תשוב לזרועותיו פעם נוספת בקרוב. ארין מתכננת לרוץ במרתון בוסטון 2013, וג’ף מחליט לבוא לעודד אותה בקו הסיום.

אך כמו שאנחנו זוכרים, שתי פצצות הוטמנו על ידי מחבלים ליד קו הסיום של המרתון. אחת מהן שכבה ממש ליד רגליו של ג’ף. בפיצוץ הרה הגורל בו נהרגו שלושה ונפצעו כמה מאות, ג’ף איבד את רגליו. “חזק יותר” מציג את התמודדותו של ג’ף עם אובדן רגליו, ההתמודדות של משפחתו, של ארין ושל עיר שלמה, בוסטון, שהכתירה אותו כגיבור, כאשר הוא לא היה מוכן לתואר, וגם לא היה מעוניין בו.

משחק מצוין

ג’ייק ג’ילנהול הוא שחקן מוערץ מאוד. הוא בדרך כלל לא יעלה בראש הרשימה כאשר נחשוב על שחקנים אהובים, אך תמיד ימצא דרך אליה. זאת מכיוון שהוא שחקן ותיק, ששיחק בסרטים רבים וטובים, ובתפקידים מאוד מגוונים. בין אם זה “דוני דארקו”, “ג’ארהאד” או “אסירים”, כולנו ראינו את ג’ילנהול באיזשהו תפקיד, וכנראה אהבנו אותו שם.

כאן, בתפקיד ג’ף באומן, הלוזר החייכן, ג’ילנהול נפלא. בקלות ובמהירות הוא גורם לנו להתאהב בג’ף, ומכיוון שאנחנו נכנסים לסרט בידיעה שהוא הולך לאבד את רגליו, הסרט מתחיל לשבור את ליבינו כבר מתחילתו, וזה בזכות ג’ילנהול.

אם לא צפיתם ב”אורפן בלאק”, כנראה שלא ראיתם את מה שיש לטטיאנה מסלני להציע, כיוון ששם היה התפקיד המשמעותי היחידי שלה, אך הוא משמעותי מאוד. הם, למעשה, כי מדובר במגוון תפקידים. הסטייה החדה מסדרת מדע בדיוני על שיבוטים, בה מסלני מגלמת קרוב לעשר דמויות שונות ומוקצנות ברובן, לסרט ריאליסטי המגולל סיפור אמיתי, אמור, לכאורה, להוציא אותה מאזור הנוחות. אך נדמה שאין לה אזור נוחות מוגדר.

מסלני נכנסת בטבעיות לנעלי הריצה של ארין, והיא מאוד משכנעת בתפקיד. בדומה לג’ף, גם היא אישה פשוטה יחסית, גם אם פחות “לוזרית” ממנו. היא עובדת בעבודה מסודרת, מנהלת חיי חברה רגילים, ולא מטופחת יתר על המידה, כפי שלעתים מוצגות דמויות קולנוע, גם כאלה שמבוססות על סיפור אמיתי. הייצוג המציאותי הן של ג’ף והן של ארין מרענן, והכימיה בין ג’ילנהול למסלני מושלמת. הם באמת מוכרים את הסיפור של הדמויות שלהם.

ג'ילנהול ומסלני מתוך "חזק יותר" (תמונה באדיבות פורום פילם)

ג’ילנהול ומסלני מתוך “חזק יותר” (תמונה באדיבות פורום פילם)

סרט מיותר

למרות המשחק המצוין והדמויות המשכנעות, בכל זאת מדובר בסרט מאוד, מאוד סתמי. אמירה זו עשויה להישמע כאכזרית – הרי לנפגעי הפיגוע מגיע גם שישמעו את קולם. ואני לא מתווכח עם זה – קולם וחוויותיהם של קורבנות כל פעולת איבה צריכים להישמע, ללא ספק. מבורך גם ש”חזק יותר” לא הולך למקום של שנאה, אלא למקום של התמודדות.

אבל סיפור, כל סיפור, לא משנה מאיזה מדיום, צריך לעורר משהו. רגש, מחשבה, משהו שיצמיד אותנו לכסא ויפעל על החושים שלנו יותר מכתבת תחקיר ממוצעת בעיתון. “חזק יותר” מצליח לרגש בחלק מהזמן, אבל ברובו כל מהלך שלו ידוע מראש. זאת בעיה נפוצה בסרטים שמבוססים על סיפורים אמיתיים, אבל היא לא בעיה הכרחית.

אמירה נפוצה בין יוצרי קולנוע, היא שהמציאות עולה על כל דמיון. לפעמים קורים דברים, שפשוט אי אפשר להמציא. שלא ירגישו אמינים או מעניינים, בלי להצמיד להם את הערך המוסף של “זה באמת קרה!”. זה ה”ואוו!” הזה שאנחנו מרגישים, כשאנחנו חווים סיפורים שלא האמנו שיכול לקרות, והוא באמת קרה.

ומה יש כאן? בחור מסכן שאיבד את רגליו? מערכת יחסים קורסת עם האישה שהוא אוהב, כי הוא לא מצליח להתמודד עם הנכות שלו? עיר ואפילו מדינה שלמה שמסתכלת עליו בהערצה, בזמן שהוא שונא את עצמו יותר ויותר מיום ליום? קלישאות וקלישאות וקלישאות. סיפורו הקשה של ג’ף באומן הוא סיפור טוב, הוא סיפור על אדם שהצליח להרים את עצמו עם תעצומות נפשיות שלא מובנות מאליהן, אבל אין שום דבר בסיפור הזה שמצדיק סרט עם כוכבי קולנוע אדירים, לפחות לא באיך ש”חזק יותר” הציג את הסיפור.

בסרט כזה, ברור לנו שכל מה שיוצרי הסרט שאפו אליו זה אוסקר. מועמדות מובטחת לג’ילנהול, עם סיכוי קלוש אך אמיתי לזכיה, מינוף של מסלני לשחקנית דרמה קולנועית, ואולי אולי אולי מועמדות תסריט, כי גם ככה אין הרבה תסריטים “מקוריים” בהוליווד, אז הסיכוי להתברג לשם קיים.

ג'ייק ג'ילנהול מתוך "חזק יותר" (תמונה באדיבות פורום פילם)

ג’ייק ג’ילנהול מתוך “חזק יותר” (תמונה באדיבות פורום פילם)

בשורה התחתונה

“חזק יותר” הוא חוויה צינית וקרה, שלוקחת את סיפורו המרגש של ג’ף באומן, אדם אמיתי, והופכת את הסבל שלו לעוד כלי למינוף שחקנים ויוצרים בהוליווד. אם אתם תושבי בוסטון, ועקבתם אחרי סיפורו של באומן אישית, הסרט אולי באמת ידבר אליכם, יפעים וירגש אתכם, כי אתם רואים בו גיבור, והקשיים האמיתיים שלו נעלמו מעיניכם.

אבל אם אתם קוראים את השורות האלה, אתם כנראה לא בבוסטון. אתם ורוב האנשים שיצפו בסרט הזה. ומחוץ לבוסטון, מדובר בסרט מיותר לחלוטין. גם לתושב בוסטון, אגב, אפשר היה להגיש סרט קצת פחות מניפולטיבי, אבל מילא. נברך מראש את ג’ילנהול על המועמדות שלו, ונקווה באמת לראות את מסלני בעתיד בסרטים פחות מביכים.

פוקס הכריזה על תאריך יציאה לסרט “הבורגרים של בוב”

$
0
0

הבורגרים של בוב, סדרת אנימציה

“הבורגרים של בוב” (Bob’s Burgers) היא סדרת אנימציה למבוגרים, שלא זוכה לאותו באזז אליו רגילות סדרות כמו “סאות’ פארק”, “משפחת סימפסון”, “איש משפחה” או אפילו “ריק ומורטי”. אף על פי כן, מדובר בסדרה עם קהל מעריצים אדוק, ולא במקרה – השנה הסדרה זכתה בפרס האמי כסדרת אנימציה מצטיינת, וזו זכייתה השניה.

הסדרה מספרת על חייה של משפחת בלצ’ר. בוב בלצ’ר, אב המשפחה, מחזיק בהמבורגריה, שכל השכנים, הקרובים, החברים והמכרים עוברים בה, כולל, כמובן, משפחתו המופרעת. “הבורגרים של בוב” עוסקת גם בחייהם של הבלצ’רים ובאתגרים היומיומיים שלהם, וגם בלא מעט סאטירה חברתית, כיאה לסדרת אנימציה למבוגרים.

כעת מודיעה רשת פוקס (Fox) על תאריך יציאה לסרט של “הבורגרים של בוב”. הסרט יעלה למסכים ב-17 ביולי 2020 בארצות הברית, כך שאם עדיין לא צפיתם בסדרה, יש לכם שלוש שנים להשלים את שמונה עונותיה. שמונה נכון לכתיבת מילים אלה, בכל מקרה, כאשר העונה השמינית התחילה ממש לפני מספר ימים.

“סרט של ‘הבורגרים של בוב’ מתיישב היטב עם המאמצים שלנו להכפיל את הפקות המשפחה והאנימציה שלנו”, אמרה המנכ”לית ויושבת ראש חטיבת הסרטים של פוקס, סטייסי סניידר (Stacey Snider). “אנחנו אסירי תודה ל[ראשי קבוצת הטלוויזיה של פוקס] על שהם סומכים עלינו עם הקניין האהוב הזה, ואנחנו נרגשים לעבוד עם [לורן בושרד (Loren Bouchard), יוצר הסדרה] והצוות שלו.”

סיפור “אמיתי”זה לא מספיק

$
0
0

מתוך "חולי אהבה" (באדיבות בתי קולנוע לב)

הסתיו הגיע לבתי הקולנוע, והסתיו הוא עונה מיוחדת מאוד – זו עונת סרטי האוסקר, ה”אוסקר בייט”, סרטים שמופקים במטרה למשוך את תשומת הלב של ועדת פרסי האוסקר, סרטים שמתאמצים מאד לקצור מועמדויות ואף פרסים. ואמנם כל סרט שיצא במהלך שנת 2017 זכאי להיבחן למועמדות, חלק ניכר מהסרטים שמגיעים לטקס אכן יוצאים בסוף השנה, בתקופה בה הצופים והמבקרים רגילים לקולנוע “איכותי” יותר, לכאורה.

ואחד מסוגי הסרטים שתמיד מכוונים לאוסקר בצורה שקופה וברורה, זה הסרטים שמבוססים על סיפור אמיתי. אני אוהב לקרוא להם “סרטי ויקיפדיה”. אלה סרטים שאת עלילתם המלאה אפשר לקרוא בעמוד ויקיפדיה, ולהיות מומחה בתחום תוך כחמש-עד-עשר דקות. ישנם סרטי ויקיפדיה מצליחים ומוצלחים, כמו “רשימת שינדלר”, “עד קצה העולם”, “127 שעות” ועוד. אך רוב רובם של הסרטים האלה נשכחים כמעט מיד.

מה הסוד? מה הבדל בין סרט ויקיפדיה שנמחה מהזכרון אחרי כמה שעות, לבין אחד שנשאר אתנו לכל החיים?

שני מקרי בוחן: “חזק יותר” מול “חולי אהבה”

שני סרטים שיצאו השנה, המספרים סיפור אמיתי, הם סרטים הפוכים לחלוטין באיכותם. האחד הוא “חזק יותר” (Stronger), בכיכובו של ג’ייק ג’ילנהול (Jake Gyllenhaal), עליו כתבנו כבר מדוע אנחנו חושבים שהוא סרט לא פחות מנוראי; והשני הוא “חולי אהבה” (The Big Sick) בכיכובו של קומייל ננג’יאני (Kumail Nanjiani) מ”עמק הסיליקון”, אשר לדעתי הוא אחד מהסרטים הטובים של השנה.

“חזק יותר” הוא סרט ויקיפדיה קלאסי. הוא מספר סיפור אמיתי על אדם אמיתי, כזה שהיה בחדשות לאחרונה, וכזה שכל תושבי בוסטון ורוב תושבי ארצות הברית ודאי מכירים את סיפורו ממש מקרוב. “חולי אהבה” הוא מקרה מעט שונה, מכיוון שהוא מספר סיפור אישי, שיכל בקלות להיות סודי ומפתיע. אך ננג’יאני, שכתב את הסרט יחד עם אשתו, דאג להודיע מראש לכולם שמדובר בסרט על איך הוא ואשתו הכירו. הכרזה כזאת לא רק שמספיילרת את סוף הסרט מראש, אלא גם מכניסה אותו מיד לרשימת סרטי הוויקיפדיה, כסרט שכולו ידוע מראש, כביכול.

ובכל זאת, “חולי אהבה” היה סרט מתוק, מיוחד, מרגש, סרט שהיה שובר לב בחלקו ומלא תקווה בחלקו האחר, ולמרות שידענו בדיוק מה יקרה בסוף הסרט, המסע אותו עברנו עם הדמויות היה שווה כל רגע ורגע.

אז שוב נשאל, מה ההבדל? למה אחד מקסים ונפלא, והשני מעלה קבס?

תגידו אולי, ש”חזק יותר” עוסק בטרגדיה, ובסיפור אישי הרבה יותר קשה ומורכב, מה שגורם לו להרגיש יותר מניפולטיבי. ואני אולי אסכים איתכם חלקית, אבל רק חלקית, ובכל מקרה לא זאת הנקודה. הרי “רשימת שינדלר” עוסק בשואה, ובכל זאת אנחנו מכירים בו כיצירה קולנועית מצוינת, גם אם מעייפת מעט בשבילנו, כאנשים שלא תמיד צריכים ששוב יספרו להם מה קרה שם, במחנות. אל תטעו, “חזק יותר” יכול היה להיות סרט מצוין, לו הוא היה רוצה. הבעיה שלו לא טמונה בסיפור, אלא בגישה.

כי במה עוסק “חולי אהבה”? הוא עוסק בזהותו של גבר פקיסטני בחברה מערבית, הוא עוסק בקונפליקט שלו עם משפחתו המסורתית, הוא עוסק באהבה שלו לאישה אמריקאית שלא מרגישה בנוח, שהוא חי חיים כפולים, והוא עוסק בהתמודדות שלו עם ההורים שלה, שאותם הוא מכיר רק כשהיא מתאשפזת וחייה בסכנה ממשית. זהו טווח אמוציות רחב שאי אפשר לסכם במשפט “הסיפור על איך אשתי ואני הכרנו”, וזו חוויה מצוינת לסרט קולנוע, שמספר סיפור על אנשים.

לעומתו, “חזק יותר” אכן מסתכם במשפט אחד בלבד – “ג’ף באומן איבד את רגליו במרתון בוסטון 2013, והפך לסמל הגבורה של העיר כנגד רצונו”. זה סיפור טוב, אבל רק זה, לבד, לא סיפור שראוי לסרט קולנוע שלם. מקסימום לכתבת שער בעיתון.

אם כן על מה הסרט יכול להיות? על כמה דברים:

  • על ג’ף באומן, בחור בלי רגליים, שעוזר לאימו האלכוהוליסטית לקחת שליטה על החיים שלה שוב, ובדרך לוקח שליטה על חייו שלו בעצמו.
  • על ג’ף באומן, נכה דוחה ובלתי נסבל, שמראה לנו שאנשים שנפצעים בפעולות איבה לא הופכים לפתע למלאכים, אלא נהיים כנראה יותר קשים משהיו לפני כן. וצריך להיות אמפתיים כלפיהם, ומכבדים, אבל לא לצפות מהם להיות הגורו הבא שלך.
  • על ארין הרלי, אישה שחוזרת לזוגיות עם חברה לשעבר כי היא מרחמת עליו, ומרגישה אשמה על הפציעה הפתאומית שלו. היא סובלת בקשר, אבל נשארת בו, ומגלה בג’ף איכויות שהיא לא ראתה שם לפני כן.
  • על קרלוס, האיש שהציל את ג’ף בשביל להתמודד עם הסבל האישי שלו, שמגלה שג’ף הוא לא פתרון לסבל שלו ולא פתרון לשום דבר ואף אחד, בעצם.

כל אחד מהדברים האלה כבר נמצא בסרט, על קצה המזלג, אבל כולם חוזרים לאותו מסר – “בוסטון חזקה, ג’ף באומן הוא ההוכחה, הוא לא הפנים את זה עדיין אבל בסוף גם הוא יראה שזאת האמת”.

“חולי אהבה” הוא סיפור אנושי מרגש; “חזק יותר” הוא גם אוסקר-בייט סתמי ונוסחתי, וגם פרופגנדה שקופה לתושבי בוסטון, שמשום מה מופצת בקולנוע הבינלאומי, כדי לקצור עוד כמה מיליונים מהשם של ג’ילנהול.

נראה שהמפתח כאן הוא, בשורה התחתונה, להבין שמדובר בסיפור אנושי – על אנשים. בראש כל סרט עומד מפיק שמחפש להרוויח ממנו כסף, ואין פסול בזה, אבל כשכל הדרך עד לתחתית ההפקה כולם בה פועלים מאינטרסים בסיסיים, בלי שום רצון לחשוף או להטיל אור על הדברים המעניינים באמת בחוויה המוצגת לנו, סרט כזה יהיה לא פחות מנלוז, ובמקרה הטוב ביותר יהיה “רק” בזבוז מוחלט של הזמן שלנו.

ומה אנחנו קשורים?

מה אנחנו, כצופים, יכולים לעשות בנידון? בתור התחלה, להנות מהסרטים הטובים. קחו לכם כמה שעות, ותצפו ב”חולי אהבה”, כי זה סרט שמגיע לו להיחשף בפני עוד אנשים. סרט שלא דחה את עצמו לסתיו הקשה, אלא יצא דווקא באביב, בתקופה בה רואים פחות סרטים “חשובים”, לכאורה.

וכשאתם רואים פוסטר וטריילר של סרט כמו “חזק יותר”, סרט שכל מה שהוא עושה זה מנסה רק לרגש אתכם ברגשות הבסיסיים והמשעממים ביותר, דעו שהסרט עצמו, כנראה, יהיה מרגש עוד פחות מהטריילר, ויספר לכם סיפור שיכולתם לקרוא בוויקיפדיה, בחמש דקות. אז תתחילו בלקרוא את הסיפור, בלי לפחד מספוילרים, ואם נשמע לכם שיש שם משהו שמדבר אישית אליכם, אולי לכם דווקא כדאי לראות את הסרט. לכל השאר? תתרחקו ממנו כמו מאש.

טריילר ראשון לפסיפיק רים: המרד

$
0
0

מתוך "פסיפיק רים: המרד" (באדיבות Universal Studios)

אולפני לג’נדרי (Legendery) שחררו אתמול (ו’) טריילר מלא ראשון ל”פסיפיק רים: המרד” (Pacific Rim: Uprising). “פסיפיק רים: המרד” הוא סרט ההמשך ל”פסיפיק רים” של גיירמו דל טורו (Guillermo del Toro) מ-2013, המציג עתיד קודר בו מפלצות ענק המכונות “קאיג’ו” פולשות לכדור הארץ דרך שער בין מימדי, שנקרע בלב האוקיאנוס השקט. האנושות מצליחה להתמודד מול הקאיג’ו רק כאשר היא מפתחת את תכנית ה”הייגר”, רובוטים ענקיים אותם מטיסים שני בני אדם, המסונכרנים בגופם ותודעתם עם הייגר, וזה עם זה.

הטריילר של סרט ההמשך מקוריין על ידי ג’ון בוייגה (John Boyega) מ”מלחמת הכוכבים”, שמשחק את גיבור הסרט ג’ייק פנטקוסט, בנו של סטאקר פנטקוסט, הגנרל אותו שיחק אידריס אלבה (Idris Elba) בסרט הראשון. הטריילר הראשון, כנהוג, מפוזר מאד, אך ברור דבר אחד – הקאיג’ו חוזרים.

מה שמבלבל, זה שבחלקים מהטריילר ניתן לראות ייגרים נלחמים זה בזה בשטח בנוי. האם אלו סימולציות אימונים, האם יש בוגדים בתכנית הייגרים, שמעוניינים לסייע לקאיג’ו, או אינטרסנטים עם תכניות אלימות משלהם, או שמא הקאיג’ו למדו להשתלט על ייגרים בעצמם? נקווה לגלות בסרט עצמו, אך לחלק מהשאלות האלה נקבל תשובות כנראה בטריילרים קרובים.

מתוך "פסיפיק רים: המרד" (באדיבות Universal Studios)

מתוך “פסיפיק רים: המרד” (באדיבות Universal Studios)

לצד ג’ון בוייגה ניתן לראות את סקוט איסטווד (Scott Eastwood), שיטיס יחד איתו את הגרסה החדשה של הייגר ג’יפסי, לפחות בחלק מהסרט. אנחנו רואים גם את צ’ארלי דיי (Charlie Day) וברן גורמן (Burn Gorman) חוזרים לשחק את הפרופסורים, אותם הם שיחקו בסרט הראשון.

מי שלא חוזר ל”המרד” הוא דל טורו, שהסרט אמנם מבוסס על סיפור המשך שהוא הגה, אך מלבד זאת אין לו מעורבות רבה בו, ככל הנראה. במקומו הסרט נכתב ומבויים על ידי סטיבן ס. דינייט (Steven S. DeKnight), היוצר של הסדרה “ספרטקוס”, שעבד בעבר גם עם ג’וס ווידון על “באפי ציידת הערפדים”, “אנג’ל” ו”בית הבובות”.

ביקורת סדרה: The Gifted, פרק הפיילוט – לא פספס אף הזדמנות להרשים

$
0
0

The Gifted (תמונה: FOX)

השנה תהייה זכורה כשנה בה פוקס (Fox), המחזיקה בזכויות ההפצה של גיבורי האקס-מן (X-Men), החליטה לנסות דברים חדשים ונועזים. התחלנו את השנה עם “לגיון” (Legion) ו”לוגאן – וולברין” (Logan), סדרה וסרט מאד שונים לא רק ביחס לסרטי האקס-מן הקודמים, אלא בכלל ביחס למה שקיים בתחום גיבורי העל כרגע. והנה מגיעה לה The Gifted, סדרה חדשה על מוטאנטים, וגם היא טוענת לכתר סדרת גיבורי העל הבוגרת של השנה. והאמת? יש לה סיכוי.

העלילה

The Gifted מתרחשת בעולם גיבורי האקס-מן, אך בתקופה בה האקס-מן, כארגון, לא קיימים יותר. לפחות לא רשמית. וכמוהם, גם לא אחוות המוטאנטים. לאחר שנים רבות בהן האקס-מן והאחווה נלחמו אלה באלה, וגרמו לאבדות רבות ברכוש ובנפש בין בני אדם “רגילים”, האנושות החליטה לשים לזה סוף. בארצות הברית מוטאנטים לא מחוץ לחוק, אך השימוש בכוחותיהם אסור. מעבר למשטרה ול-FBI שתופסים אותם, קיים גם ארגון ה-Sentinel, ארגון פרטי עם מימון ממשלתי שמטפל במוטאנטים בדרכים משלו.

סטיבן מוייר (Stephen Moyer) מ”דם אמיתי” משחק את ריד סטרוקר, תובע מחוזי שמתמחה בתביעות נגד מוטאנטים. ריד לא שונא את המוטאנטים, ולמעשה רואה עצמו כאחד שמנסה לעזור להם מתוך המערכת, אך הוא בשום פנים ואופן לא רוצה לראות את מלחמות המוטאנטים של העבר חוזרות לרחובות. הוא נשוי לקייט, אותה משחקת אמי אקר (Amy Acker) מ”אנג’ל” ו”בית הבובות”, ויש להם שני ילדים – קייט ואנדי.

חיי הסטרוקרים מתערערים כאשר אנדי, הבן הצעיר, מתגלה כמוטאנט. הוא חושף את כוחותיו בטעות, כוחות שהוא עצמו לא היה מודע אליהם, מול קבוצה של בריונים שמתאכזרים אליו. אחותו, גם היא מוטאנטית צעירה ולא מנוסה, עוזרת לו להימלט הביתה, ומשפחת סטרוקר מוצאת את עצמה נמלטת מהחוק.

בלית ברירה, ריד משתמש בקשרים שלו כדי ליצור קשר עם מחתרת המוטאנטים המקומית, כדי שיעזרו לו להגן על ילדיו. הוא מוצא את עצמו בין הפטיש לסדן, כאשר הוא נלחם במערכת אותה הוא מייצג מצד אחד, והמוטאנטים שאמורים להגן על ילדיו לא סומכים עליו מאידך.

לא מבזבזת זמן

יש סדרות שאוהבות לקחת את הזמן, לבנות את הדמויות, לאפיין אותן, להציג את העולם, ורק אז להנחית את העלילה על ראשיהן. זה עובד בחלק מהסדרות, ובחלקן זה לא עובד בכלל. גם כשזה לא עובד, אנחנו, כצופים, מוצאים תירוצים לסדרות לפעמים: “לבנות דמויות זה הכרחי”, אנחנו אומרים, “צריך להכיר את העולם כדי להתמודד איתו”, אנחנו מניחים. אבל The Gifted לא צריכה שנגן עליה או נתרץ בשבילה, כי היא מצליחה לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה.

The Gifted מתחילה באקשן, ממשיכה לאקשן, ומסיימת את הפרק עם עוד אקשן. דברים קורים כל הזמן, והעלילה המרכזית של הסדרה מתחילה עוד לפני הדקה העשירית של הפרק הראשון. על חשבון מה, אתם שואלים? על חשבון כלום. באמת.

כי The Gifted מצליחה לתת את האקספוזיציה שלה בצורה דינמית תוך כדי שהסיפור שלה מתקדם. אנחנו מכירים את הדמויות, לומדים להבין אותן ולהזדהות אתן, מגלים איך העולם הזה רואה מוטאנטים, איך מוטאנטים מתקיימים בעולם, ואת כל זה אנחנו לומדים בלי הקאות טקסט מגושמות, בלי קריינות מאולצת, בלי לקרוא טקסטים מעייפים ובלי שהשחקנים לרגע יצאו מהדמות שלהם. הדמויות לא מספרות לנו סיפור, הן חיות את חייהן, ואנחנו מבינים מה קורה תוך כדי.

The Gifted מדלגת ככה על הרבה מאד קלישאות שחוקות. ציפיתם שהילדים יסתירו את המוטאציה שלהם מההורים? לא, הילדים במצוקה, והם רצים מיד לאמא לעזרה, כי הם יודעים שאמם תתמוך בהם. חשבתם שהאבא יכעס ויתנגד, בתור לוחם צדק שמכניס מוטאנטים לכלא? מה פתאום! ריד מיד הופך תקליט, ולא מהסס אפילו לרגע. הוא יגן על הילדים שלו בכל מחיר, ולא משנה בכלל אם יש להם כוחות על עם פוטנציאל גרעיני.

גם כשריד פונה למחתרת, אנחנו מצפים להתנגדות. והוא בהחלט מקבל אותה, אבל ההתנגדות שפויה, הגיונית, לא מוגזמת. בתוך המחתרת עצמה? יש חיכוכים, יש דרמה, אבל כולם בסופו של דבר פועלים יחד, כי צריך, כי אין ברירה, וכי סך הכל המוטאנטים האלה מנסים לשרוד.

The Gifted מתחמקת מהמלכודות אליהן נופלות סדרות פעולה רבות אחרות – היא לא ממציאה בעיות לגיבורים שלה, הם סובלים ממספיק בעיות אמיתיות גם ככה. זאת גישה מרעננת, שמאפשרת לנו להנות מעולם מרתק ועלילה טובה, בלי להתעצבן על דמויות שמתנהגות בצורה לא סבירה. כולם מעניינים, כולם מאופיינים, עם כולם אפשר להזדהות, וכרגע אין גיבור אחד מוגדר בסדרה הזאת, כי כיאה לסדרת אקס-מן, יש כמה וכמה דמויות מרכזיות, שאולי יהיו גיבורות בלעדיות בפרקים מסוימים, אך הסיפור הוא הסיפור שלהן ביחד, ולא של אף אחד ספציפי.

מתוך "The Gifted" (תמונה באדיבות FOX)

מתוך “The Gifted” (תמונה באדיבות FOX)

טובה בזכות עצמה

דרך The Gifted פוקס מראה למארוול איך עושים טלוויזיה. קשה לומר אם זה מקרי או לא, שהסדרה יוצאת מיד אחרי שהתחילה “הבלתי אנושיים” (The Inhumans) של מארוול. “הבלתי אנושיים” היא התשובה של מארוול למוטאנטים של פוקס, שלמארוול עצמה אין גישה אליהם, ובעוד ש”הבלתי אנושיים” סופגת בוז רב מקהל המעריצים, The Gifted לא יכלה להתחיל טוב יותר.

מצד שני, בחטיבת הטלוויזיה פוקס משתפת פעולה עם מארוול, כך שיכול להיות שדווקא שילוב הכוחות הזה הוא שמאפשר לסדרה להמריא. מה שבטוח, זה לא השם של האקס-מן שגורם לה להמריא, כי היא באותה קלות יכלה להיות סדרה מכל מותג אחר.

ארגון “סנטינל”, הופעה קצרה של סטן לי, צלצול בטלפון שלקוח משיר הפתיחה של הסדרה המצוירת וכמה דמויות מאוד שוליות מהקומיקס זה כל הקשר בין The Gifted לעולם האקס-מן. אין הופעה או אפילו אזכור של פרופסור אקסבייר, וולברין, סייקלופס, ושאר דמויות בולטות ביקום הזה. הפרק הראשון מבהיר לנו שכל אלה בכלל לא בתמונה, זה לא הסיפור שלהם. פוקס משתמשת בעולם קיים ואהוב, אבל במקום למנף את הכוח השיווקי המובן מאליו של העולם הזה, היא מקטינה אותו, ובכך יוצרת עולם יותר אוטנטי, שמותר גם להתפרע בו קצת יותר. וזה תענוג של ממש.

בשורה התחתונה

ראינו בינתיים פרק אחד בלבד. לאן תמשיך The Gifted? לאן היא תתפתח? נגלה בשבועות הבאים. אי אפשר לדעת בוודאות שרמה זו תישמר לכל אורך העונה. אבל בפרק הראשון היו לה עשרות הזדמנויות לטעות, והיא התחמקה מכל אחת ואחת המלכודות האלה. כל אחת מההחלטות שנעשו סביב פרק הפיילוט הייתה לא פחות ממושלמת, וכשזה מגיע לסדרת מתח/פעולה, מזמן לא התלהבתי כל כך מסדרה שיש בה גיבורי על.

שוחרר הטריילר הקולנועי המלא לסרט מלחמת הכוכבים: אחרוני הג’דיי

$
0
0

מתוך "מלחמת הכוכבים: אחרוני הג'דיי"

לוקאספילם (Lucasfilm) ודיסני (Disney) שחררו הבוקר טריילר חדש ל”מלחמת הכוכבים: אחרוני הג’דיי” (Star Wars: The Last Jedi). הטריילר שוחרר יומיים אחרי טיזר, שהודיע שהטריילר הולך לבוא, כדי שכולנו נהייה מוכנים אליו.

הטריילר החדש מציג את כל הדמויות המרכזיות בסרט, ומציג את הקונפליקט שהן הולכות להתמודד איתו. ריי מתאמנת עם לוק סקייווקר, שמראה לה איך לשלוט בכוח, ואיך להלחם בחרב. לוק מגלה שהכוח שלה אדיר. הוא אומר שהוא ראה כוח כזה רק פעם אחת לפני כן, ולא פחד ממנו אז, אבל הוא פוחד ממנו מאוד עכשיו.

ריי מציגה כישורי חרב אור ממלחמת הכוכבים: אחרוני הג'דיי

הכוח שהוא מדבר עליו הוא כנראה כוחו של קיילו רן, אותו לוק גם אימן. בתחילת הטריילר אנחנו שומעים את ג’נרל סנוק מדבר אל קיילו, מתאר אותו כישות שמביאה מלחמה, ישות שיש בה כוח רב. קיילו וריי, יהיה הקשר ביניהם מה שיהיה, הם שני צדדים של אותו מטבע – צעירים עם פוטנציאל בלתי נתפש בכל מה שקשור לכוח.

פו דמרון ופין מופיעים גם הם בטריילר. נראה שפו טוען שפין הוא זה שיכול להפיל את המסדר הראשון. פין, שבברור מתגבר על הפציעה שלו, נצפה נלחם בקפטן פאזמה, ובשלב מסוים גם צועד עם חיילי מסדר. מובל על ידם למעצר, או שמא מוביל אותם?

קיילו רן ממשיך את המסורת שהוא התחיל בסרט הקודם, כאשר הוא אומר שצריך להרוג את כל מה שכובל אותו. מערכות הנשק של החללית שלו נעולות על גשר הפיקוד בו נמצאת הגנרל ליאה, אמו, והוא רוצה לירות, אבל קשה לו. נראה שהמאבקים הפנימיים והחיצוניים של ריי וקיילו רן דוחפים אותם, בלית ברירה, אחד אל השניה, איפה שהם מקווים למצוא תשובות שאף אחד אחר לא יתן להם.

“מלחמת הכוכבים: אחרוני הג’דיי” יעלה למסכים ב-14 לדצמבר בישראל. רכישה מוקדמת של הכרטיסים תתאפשר כבר מהיום.


טריילר לעונה 11 של תיקים באפלה נחשף בקומיק קון

$
0
0

תיקים באפלה 2016

בכנס קומיק קון בניו יורק (New York Comic Con), שמתקיים בימים אלה ממש, הוצג לראשונה הטריילר לעונה הבאה של “תיקים באפלה” (The X Files). זו תהייה העונה השנייה של הסדרה מאז חזרתה למסך בשנה שעברה, ועונתה ה-11 בסך הכל.

“תיקים באפלה” היא סדרת מדע בדיוני, מתח וריגול, הסובבת את סוכני ה-FBI פוקס מאלדר ודנה סקאלי, אותם משחקים דיוויד דוכובני (David Duchovny) וג’יליאן אנדרסון (Gillian Anderson). מאלדר וסקאלי מוצבים במחלקת “תיקי ה-X”, תיקי FBI לא פתורים, שנסיבותיהם מסתוריות ולא ברורות. הסדרה נוגעת בעל טבעי לא פעם, אך עלילתה המרכזית עוקבת אחר פלישה חוזרת ונשנית של גזע חיזרים מסתורי לכדור הארץ, ואחר קנוניה ממשלתית להסתיר ואף לנצל את החייזרים האלה. גיבורי הסדרה, מאלדר וסקאלי, תקועים בדיוק באמצע, כמובן.

בתחילת הטריילר ישנה התייחסות לתקופה בעונות המוקדמות של הסדרה, בה סקאלי עצמה נחטפה על ידי חייזרים, כאשר נערכו עליה ניסויים. כמו כן, למאלדר וסקאלי נולד בן, אותו הם אבדו. נדמה שלבן הזה יש תפקיד מרכזי בעלילת העונה החדשה.

נאמר למאלדר לא פעם במהלך הטריילר שהוא חייב “להרוג אותו”. האם מדובר באיש המעשן, אויבו המושבע של מאלדר, או שמא דווקא הבן הוא הבעיה? בסוף הטריילר מופיע גבר צעיר שמעשן גם הוא, באותו אופן שמאפיין את האיש המעשן. האם זהו הילד הסורר?

העונה ה-11 של “תיקים באפלה” תעלה לשידור במהלך 2018. תאריך יציאה ספציפי עוד לא הוכרז.

ביקורת סרט: נקמה זרה – לא ירים את ג’קי צ’אן, ולא יפיל אותו

$
0
0

ג'קי צ'אן מתוך "נקמה זרה" (באדיבות פורום פילם)

היום גיליתי שאני חולק יום הולדת עם ג’קי צ’אן. זה פרט קטן ולא חשוב, שלא אמור לעניין אף אחד באמת, גם לא אותי. אז מה, אם אני והוא נולדנו באותו היום? מעבר להפרש השנים הגרנדיוזי, זה גם ממש לא משנה שום דבר בחיים שלי, או שלו, או בסיבוב כדור הארץ. ובכל זאת, כשגיליתי את זה צווחתי מאושר. מביך.

כי ג’קי צ’אן הוא אגדה. הוא אחד מאותם אנשים שלא צריכים שיציגו אותם, באף סיטואציה. זמר, שחקן ואמן לחימה, צ’אן התחיל את קריירת המשחק שלו בגיל 17, ולא עצר מאז. היום הוא כבר בן 63. בהונג קונג הוא מופיע בעשרות סרטים, והוא שיחק כל סוג של דמות, גיבורים ונבלים כאחד. במערב הוא התפרסם עוד עם הסרטים שלו מהמזרח הרחוק, אבל בסופו של דבר גם פרץ עם הפקות אמריקאיות רציניות מאוד. ואני והוא חוגגים ביחד יום הולדת! זה פשוט בלתי נתפש!

אבל מאז 2010, לא ראינו את צ’אן בסרטים מערביים. שמענו את קולו במספר דיבובים, אך השחקן סירב להופיע. מדוע? כי נמאס לו להיות הליצן של כולם. לדבריו, הוא רצה שאנחנו נראה ש”אני שחקן שנלחם, לא לוחם שמשחק”. ג’קי צ’אן, אמן הלחימה שהסגנון הייחודי שלו קורע אותנו מצחוק, רוצה לשחק בדרמה. “נקמה זרה” (The Foreigner) הוא התשובה הבריטית לדרישה הזאת, סרט מערבי בו ג’קי צ’אן, סוף סוף, משחק תפקיד רציני.

העלילה

ג’קי צ’אן (Jackie Chan) מגלם את קוואן, בעלים של מסעדה סינית בלונדון. בתו של קוואן, שהיא משפחתו היחידה, נהרגת בפיגוע. על הפיגוע לוקחת אחריות קבוצה שמכנה את עצמה “האיי אר איי האותנטי”, ארגון שמסרב להכיר בכך שהאיי אר איי (IRA), ארגון השחרור הצפון-אירי, הוא ארגון שוחר שלום כבר קרוב לשני עשורים.

פירס ברוסנן (Pierce Brosnan) הוא ליאם הנסי, חבר לשעבר באיי אר איי. כעת הוא סגן שר בפרלמנט הבריטי, ומשתמש בקשריו עם עמיתיו לשעבר בארגון כדי לגשר בין האירים הקתולים הסוררים, לבין הממלכה המאוחדת. לאחר הפיגוע, הוא מבין שעליו לעשות בדק בית, כי ככל הנראה הפיגוע אכן יצא מהארגון.

אך ליאם לא מצליח לנהל את החקירה שלו בשקט. מצד אחד, ממשלת בריטניה מפעילה עליו לחץ לפתור את זה כמה שיותר מהר. מצד שני קוואן, האב הסיני החביב ששכל את בתו בפיגוע, מסרב להרפות מליאם, ודורש ממנו שיתן לו את שמות החשודים. וקוואן, כך מסתבר, יכול להפוך את חייו של סגן השר הנסי לגיהנום צרוף.

מבנה סיפורי מוצלח

“נקמה זרה” מספר את הסיפור שלו בצורה מאוד מוצלחת. תחילה, נראה בבירור שזהו סיפורו של קוואן. הוא, ללא ספק, הגיבור של הסרט. אך גם ליאם מקבל לא מעט זמן מסך, זמן מסך שרק גובר ככל שהסרט מתקדם. אנחנו רואים את ליאם נפגש ומשוחח עם חברים באיי אר איי, אנחנו רואים את החיים שלו ואת הקשיים שלו, ובמידה מסוימת, אנחנו לומדים עליו יותר, משאנחנו יודעים על קוואן.

ככל שהסרט מתקדם, הפוקוס של הסיפור ממשיך להשתנות, עד שלפתע אנחנו מוצאים את עצמינו רואים יותר ליאם מקוואן על המסך. פתאום אנחנו מבינים, שבמקום מסוים זה גם הסיפור שלו. אם נספור את זה בזמן מסך בלבד, ברוסנן מקבל לא פחות ואף יותר מצ’אן. אם נסתכל על הסוכנות של הדמויות, על היכולת שלהן להניע את העלילה, אז נראה ששניהם פועלים עם מידה כמעט זהה של סוכנות.

מה שמעניין הוא שכאשר הפוקוס הוא על קוואן, הסרט מקבל אופי של סרט מרגלים – אנחנו רואים את קוואן מתכנן את המהלכים שלו, ואז מוציא אותם לפועל. אנחנו לא יודעים בדיוק מה הוא מתכנן, רק שהוא מתכנן משהו, ואז אנחנו צופים בזה קורה. אבל כשהפוקוס הוא על ליאם, אז “נקמה זרה” הופך לסרט אימה לכל דבר – ככל שליאם מנסה להסתתר ולהתגונן מקוואן יותר, כך נראה שמצבו מחמיר יותר, וקוואן הוא מפלצת מפחידה מאוד, כשחושבים עליו ככזה.

הפינג-פונג הזה בין קוואן לליאם, כפרוטגוניסטים מתחלפים, שהם גם האנטגוניסטים אחד של השני, מאפשר לסרט להיות מסופר בצורה מאוד מוצלחת. אבל זה לא כל מה שיש בסרט, ולא כל שאר הפרטים שבו עובדים טוב, כמו זה.

ג'קי צ'אן ופירס ברוסנן מתוך "נקמה זרה" (באדיבות פורום פילם)

ג’קי צ’אן ופירס ברוסנן מתוך “נקמה זרה” (באדיבות פורום פילם)

הטוב של צ’אן, הרע של צ’אן

ג’קי צ’אן רצה לשחק תפקיד דרמטי במערב. האם זה עבד לו כאן? התשובה הקצרה היא לא. ג’קי צ’אן הוא שחקן לא רע, בגדול, אבל הדרמה הגבוהה שנדרשת ממנו ב”נקמה זרה” פשוט לא עובדת. הוא אב ששכל את בתו, שהייתה כל מה שנשאר לו ממשפחתו, אבל הסבל שצ’אן מציג על המסך מרגיש מאוד מאולץ.

אולי זה הוא, אולי זה הבמאי שלו, אולי זה בגלל שאנגלית היא שפה שהוא התחיל לדבר רק בגיל מאוחר מאוד והוא לא שולט בה בכלל, אבל מה שלא תהייה הסיבה – שום דרמה לא עוברת. אנחנו לא בוכים איתו, ולפעמים אפילו צוחקים בסצנות שלא בנויות לזה, כי משהו בו קצת מגוחך – רואים שהוא ממש מתאמץ להיות שחקן דרמטי.

הסרט כן מצליח להראות צד של צ’אן שלא הכרנו – הצד המפחיד שלו. את ג’קי צ’אן אנחנו מכירים כשחקן מאוד מצחיק. הוא צ’ארמר חייכן ונעים, שמשתמש גם בכישורי המשחק שלו וגם באומנויות הלחימה שלו, כדי לבדר ולשמח אותנו. זו פעם ראשונה שאנחנו, לפחות במערב, רואים את ג’קי צ’אן הרציני. והוא עדיין אמן לחימה פנטסטי, עדיין מאלתר עם חפצים מהסביבה, ועדיין עושה את הפעלולים של עצמו – אלא שעכשיו, אין חיוך על הפנים האלה.

קוואן יוצא למלחמה של איש אחד באיי אר איי – ארגון טרור לשעבר, שחבריו עוד זוכרים את ריח הדם על הידיים. וכשהסיפור מסופר מהצד של ליאם, קוואן הוא האיום האמיתי. בסצנות לחימה בחדרי מדרגות ובמארבים רצחניים ביער אירי, סיני זקן מביס לבד לוחמים מיומנים בצורה אמינה, משכנעת, וכיפית לצפיה, גם אם לא מצחיקה, כמו שאנחנו רגילים. ג’קי צ’אן הוא שם שלא יכול לייצג נבל, במיוחד כאמן לחימה, במיוחד במערב, וזה חבל, כי הפוטנציאל שלו ככזה עוד לא התחיל להיות ממוצה.

ג'קי צ'אן מתוך "נקמה זרה" (באדיבות פורום פילם)

ג’קי צ’אן מתוך “נקמה זרה” (באדיבות פורום פילם)

בשורה התחתונה

“נקמה זרה” הוא סרט די סתמי, שיושב על שני גימיקים – גלוי וסמוי. הגימיק הגלוי הוא ג’קי צ’אן, שבא לתפקיד דרמטי רציני, ומפיל את הכדור. המשחק שלא לא מרגש ולא משכנע, והיכולת שלנו להתחבר אל גיבור הסרט נפגעת מזה. הגימיק השני הוא סיפור של שני סיפורים במקביל, של שני גיבורים, כשכל אחד מהווה את הנבל של השני. זה החלק הפחות משווק של הסרט, וזה חבל, כי זה החלק הכי חזק שלו.

הגימיק הסיפורי של הסרט לא מספיק כדי לרוץ לראות אותו. “נקמה זרה” הוא סרט שישכח מהר מאוד. אבל הגימיק הזה כן מספיק כדי להפוך סרט פעולה בינוני למעניין, וזה גימיק שכדאי לנו לזכור, ובתקווה לפגוש שוב בעוד סרט, אולי גם מוצלח הרבה יותר.

ובנוגע לצ’אן, הוא קיבל את התפקיד הדרמטי שרצה, ומוכן לחזור לתפקידים הקומיים, אותם הוא סירב לעשות. “שעת שיא 4”, סרט “שנחאי” שלישי ו”קראטה קיד 2″ כבר בהפקה. המאסטר הזקן עוד רחוק מלסיים את הקריירה הקולנועית הנפלאה שלו.

טריילר ראשון למוטאנטים החדשים – יותר סרט אימה מגיבורי על

$
0
0

המוטאנטים החדשים (באדיבות 20th Century FOX)

אולפני פוקס המאה ה-20 (20th Century Fox) שחררו טריילר ראשון לסרט “המוטאנטים החדשים” (The New Mutants), שצפוי לצאת בעולם המוטאנטים וגיבורי האקס-מן (X-Men). הסרט מבוסס על סדרת הקומיקס בעלת אותו השם, שמתארת את סיפוריהם של מוטאנטים צעירים בעולם האקס-מן, בני עשרה רובם.

הטריילר מתאר מקום שהוא ספק בית חולים, ספק מוסד פסיכיאטרי. בבית החולים מאוכלסים בני נוער בעלי כוחות על, שלא לחלוטין יודעים כיצד לשלוט בהם. נדמה שלא כולם אפילו מבינים שהם מוטאנטים. הטריילר מציג את “המוטאנטים החדשים” כסרט אימה, שמתמקד בחוסר האונים של בני הנוער האלה, שצריכים להתמודד עם מערכת שמנסה לרסן ולדכא אותם מצד אחד, ומצד שני עם עצמם, ועם הכוחות המפחידים שלהם.

יש מספר שחקניות ושחקנים בולטים בקאסט הנערות והנערים, ביניהם אניה טיילור-ג’וי (Anya Taylor-Joy) מ”ספליט“, צ’אלי היטון (Charlie Heaton) מ”דברים מוזרים” ומייסי וויליאמס (Maisie Williams) מ”משחקי הכס“. הסרט נכתב ומבויים על ידי ג’וש בון (Josh Boone), במאי “אשמת הכוכבים”. בשלבים מוקדמים יותר של ההפקה נאמר שג’יימס מקאבוי (James McAvoy)  יופיע בתפקיד פרופסור X, ואלכסנדרה שיפ (Alexandra Shipp) בתפקיד סופה, אותה היא שיחקה ב”אקס-מן: אפוקליפסה“, אבל כרגע זה לא ודאי.

“המוטאנטים החדשים” צפוי לעלות למסכים ב-13 באפריל 2018, שיהיה יום שישי ה-13, עוד רמז מובהק לכך שמדובר בסרט אימה לכל דבר.

טריילר מלא ראשון לפנתר השחור של מארוול

$
0
0

צ'אדוויק בוסמן מתוך "הפנתר השחור" (תמונה באדיבות פורום פילם)

מארוול (Marvel) שחררה טריילר קולנועי ראשון לסרט “הפנתר השחור” (Black Panther), המספר על גיבור העל האפריקאי הראשון ביקום הקולנועי. הפנתר השחור עצמו הופיע בעבר כבר ב”קפטן אמריקה: מלחמת אזרחים” (Captain America: Civil War), אך זה יהיה הסרט הראשון שמתמקד בו, ובממלכה האפריקאית ממנה הוא בא – ווקאנדה.

הטריילר מראה שהאו”ם מביע עניין בווקאנדה, שככל הנראה מכילה טכנולוגיה שהאנושות לא חלמה עליה לפני פלישת החייזרים לניו יורק. טצ’אלה, יורש העצר של מלך ווקאנדה המנוח, אותו משחק צ’אדוויק בוסמן (Chadwick Boseman), לא חושף פרטים על ממלכתו, כמובן.

בממלכת ווקאנדה העניינים מתחממים. נראה שמאז מותו של המלך, אביו של טצ’אלה, יש טוען נוסף לכתר – אריק קילמונגר, והוא מגולם על ידי מייקל בי ג’ורדן (Michael B. Jordan) מ”קריד”. בשלב מסוים אפשר לראות את קילמונגר לובש אפילו גרסה משלו לחליפת הפנתר השחור, המגן המיתולוגי של ווקאנדה, תפקיד אותו נושא כרגע הנסיך טצ’אלה.

צ'אדוויק בוסמן ומייקל בי ג'ורדן מתוך "הפנתר השחור" (תמונה באדיבות פורום פילם)

צ’אדוויק בוסמן ומייקל בי ג’ורדן מתוך “הפנתר השחור” (תמונה באדיבות פורום פילם)

הנבל האמיתי של הסרט והאויב של ווקאנדה כולה הוא יוליסס קלואו, פושע מלחמה אותו משחק אנדי סרקיס (Andy Serkis) מסרטי “שר הטבעות” ו”כוכב הקופים”. קלואו הופיע לראשונה ב”הנוקמים: עידן אולטרון” (The Avengers: Age of Ultron), בתור סוחר לא חוקי בויברניום, המתכת הייחודית עליה בנויה הטכנולוגיה והכלכלה של ווקאנדה. הוא אמנם בשבי של האו”ם, אך כבר בטריילר רואים שהוא נמלט.

מלבדם בסרט יופיעו בסרט דנאי גורירה (Danai Gurira) מ”המתים המהלכים”, לופיטה ניונגו (Lupita Nyong’o) מ”מלחמת הכוכבים: הכוח מתעורר“, פורסט וויטאקר (Forest Whitaker) מ”המפגש” ו”רוג אחת: סיפור מלחמת הכוכבים” ומרטין פרימן (Martin Freeman), שיחזור גם הוא לתפקידו מ”מלחמת אזרחים”.

“הפנתר השחור” צפוי לעלות למסכים בארצות הברית ב-16 בפברואר 2018, בעוד אצלנו בישראל הוא יגיע יום לפני כן, ב-15 בפברואר.

המלצת נוסטלגיה: Final Fantasy IV – הקפיצה של Square להרפתקה גרנדיוזית

$
0
0

ב-1990 יצאה קונסולת הסופר נינטנדו. היתה זו קונסולת 16-ביט חדשנית של נינטנדו, שהיתה מסוגלת להציג גרפיקה יפה יותר, להריץ משחקים מורכבים יותר, ולשמור הרבה יותר מידע על הקלטות שלה. Square נדרשה לעמוד בקצב של הטכנולוגיה, שעשתה את אחת מהקפיצות הגדולות ביותר בהיסטוריה של הגיימינג – ובהתאם, Square גם ביצעה קפיצה משמעותית בסדרת Final Fantasy, עם Final Fantasy 4 המעולה.

הפנטזיה ממשיכה

דיברנו כבר על המשחק הראשון בסדרת “פיינל פנטזי” (Final Fantasy) – המשחק ששינה את גורלה של חברת Square, שהפכה באותם ימים מחברה על סף פשיטת רגל, למפתחת משחקים מכובדת מאד בשוק היפני. לאחר צאת המשחק הראשון, Square לא נחה. במהרה יצאו שני משחקי “פיינל פנטזי” נוספים ל-NES, כאשר כל אחד ניסה לעשות דברים חדשים. במשחק השני הדמויות לא בחרו תפקיד, כמו בראשון, אלא ציוד, ופיתחו יכולות בהדרגה בהתאם לציוד בו הם השתמשו. לדמויות היו שמות הפעם, ועלילה מסוימת התפתחה סביבם, אבל היא הייתה מאוד מוגבלת.

במשחק השלישי שוב שיחקנו ארבעה גיבורי אור אנונימים, ושוב היה עליהם לבחור תפקידים, אבל הפעם התפקידים שלהם יכלו להשתנות במהלך המשחק, באמצעות קריסטלים שנמצאו בהדרגה. מערכת ה”עבודות” (Jobs) האיקונית של “פיינל פנטזי” התגבשה סופית במשחק הזה. ועדיין, שני המשחקים האלה לא נראו כמו משחקי ה”פיינל פנטזי” שאנחנו מכירים.

המהפך האמיתי קרה ב-1991. עם הופעת קונסולת ה-“סופר נינטנדו” (SNES), פיתחה Square את “פיינל פנטזי 4”, או IV בספרות רומיות, למקרה שלא הייתם בטוחים. המשחק ניצל את העצמה של הקונסולה החדשה, והביא לשולחן הרבה יותר ממה שהיה לסדרה להציע, עד לאותו רגע.

גרפיקת 16-ביט: שיפור משמעותי מהדור הקודם

המשחק נפתח בסצנה מרשימה בה ספינות אוויר עפות בשמי עולם פנטזיה הררי ומיוער. מפקד הצי, אביר שחור בשם ססיל, תוקף ישובים של חפים מפשע בשם המלך. למרות מעשי הזוועה שלו ושריונו השחור, ססיל מאמין שהוא לוחם צדק, והוא עושה את דבר המלך לטובת הממלכה. המוזיקה הגרנדיוזית של נובואו וומטסו, שרק השתדרגה עם טכנולוגיית הסאונד החדשה, כבר ממלאת אותנו ברגש, ויחסית לשנה בה המשחק יצא, הפתיח שלו הרגיש כמעט קולנועי. מוחשי!

כאשר ססיל חוזר לממלכתו, המלך שלו שולח אותו למשימה נוספת, הפעם רגלית, יחד עם אביר-הדרקון קיין וחברו הקרוב של ססיל. ססיל וקיין פולשים לעיירה של קוסמים, ומפעילים מכשיר קסום שמחריב את העיירה. מיוסר מהזוועות אותן הוא הביא על העולם, ססיל מצליח להציל ילדה אחת יחידה מהעיירה, ויוצא למסע אפי שלא יבייש את ג’ורג’ לוקאס או את טולקין, בו הוא יפגוש חברים, ילחם בשדים, יסיר קללות עתיקות ויחזיר צדק לעולם, שהוא עצמו כמעט ועזר להחריב.

לראשונה בסדרה, “פיינל פנטזי 4” הציג לא רק עלילה של מסע גבורה, אלא סיפור אישי עמוק ומרתק, עם דמויות מורכבות ויוצאות דופן, עם טוויסטים מפתיעים בעלילה, חברות, אהבה, מוות, וכל מה שצריך מסאגה אדירה. אם “פיינל פנטזי” הראשון התחיל את הסדרה, “פיינל פנטזי 4” הוא המשחק שהגדיר אותה בתור מה שהפך אותה למפורסמת באמת, סדרה שכל משחק בה הוא סיפור נהדר ומרגש, שאנחנו רק רוצים לחזור אליו פעם אחר פעם אחר פעם.

אז בעצם באנו לשרוף את הכפר?

אחד מהדברים שהופכים את “פיינל פנטזי 4” ליוצא דופן גם היום, הוא הצורה בה הוא מנהל את החבורה. במשחקי תפקידים, מערביים ויפנים כאחד, נהוג לתת לשחקנים חופש יחסי בבחירת הצוות שמתלווה לגיבור הראשי. זה נכון גם לרוב משחקי “פיינל פנטזי”. אך במשחקים הראשונים זה עדיין לא היה נהוג, והמשחק הרביעי עשה מעשה מאד אמיץ – הוא כן הגדיל את כמות הדמויות, אך שינה את הרכב החבורה כל הזמן, בהתאם לעלילה.

זה אמנם לקח חופש מסוים מהשחקנים, אך נתן ליוצרים שליטה הרבה יותר גבוהה בעלילה, ו”פיינל פנטזי 4″ רק הרוויח מזה. החבורה מורכבת מחמש דמויות לכל היותר, אך הדמויות האלה מצטרפות אל ססיל כאשר יש בהן צורך, ועוזבות אותו כאשר העלילה דורשת את זה. הדינמיות הזאת של החבורה הופכת את “פיינל פנטזי 4” למשחק שמספר סיפור בצורה הרבה יותר דומה לספר, או סדרה, וסיפורו הרבה יותר טבעי ותואם את המשחקיות בזכות זה. מעטים המשחקים גם היום, שמצליחים להעביר סיפור באותה מיומנות.

שיווק מבלבל

חלק מכם לא זוכרים אולי את “פיינל פנטזי 4”. יכול להיות שחלקכם אפילו שחקתם בו, אבל בטוחים שלא שחקתם ב-4 מעולם. זה מכיוון שהשיווק של המשחק במערב היה מאוד, מאוד מבלבל. שני משחקי ההמשך למשחק המקורי לא הופצו מחוץ ליפן. כאשר המשחק הרביעי הגיע למערב סוף סוף, השחקנים האמריקאים והאירופאים לא היו מודעים, רובם, לכך שהיו שני משחקים בינו לבין המשחק הראשון. לכן הוחלט להפיץ את המשחק כ”פיינל פנטזי 2″, וככה שחקנים מערביים הכירו אותו.

הבילבול רק גבר כאשר בתחילת שנות ה-2000, האינטרנט נהייה כבר מפותח מאוד, ואתו התפתחה גם תרבות האמולטורים. מי שרצה לשחק ב-2, שיחק ב-4 בטעות, ומי שרצה לשחק ב-4, מצא אותו רק ביפנית משום מה. והבלבול לא עצר רק במספרים.

זה פיינל פנטזי 4? אבל כתוב 2! (צילום: רפאל בן-ארי)

הגרסה היפנית הייתה שונה מעט מהמערבית: היא הייתה בעיקר קשה יותר, וכללה גם יותר יכולות בין הדמויות. היא נחשבה כבר אז לגרסה העדיפה על שחקנים יותר “הארדקור”. כמובן ששחקנים יותר סקרנים ורציניים כבר ידעו לעמוד על ההבדלים בין הגרסאות והשמות, ואף עשו תרגומים לא רשמיים ל-4 היפני, אך עדיין הרבה שחקנים נותרו מבולבלים.

היום, Square Enix משחררת מחדש מגוון גרסאות למשחקיה הישנים, ו-4 לא שונה מזה. והיום הוא כבר ממוספר כ-4 גם במערב. אך אם תשימו ידיכם על הגרסה הישנה, תדעו שהמספר אותו אתם מחפשים הוא 2. הכל בגלל שבנסיון לא לבלבל את הקהל האמריקאי, בדיעבד בלבלו אותו הרבה יותר.

איך להשיג ואיפה?

כפי שנאמר, ל”פיינל פנטזי 4″ יש מגוון מהדורות, כפי שנהוג במשחקים ישנים יותר של Square, ששוחררו מחדש שוב ושוב ושוב. כרגע, אפשר לחלק את המשחק, בגדול, לשתי מהדורות רלוונטיות – המהדורה היפנית המקורית, ומהדורת ה-DS המחודשת.

המהדורה המקורית יצאה במערב מספר פעמים, כולל לקונסולת ה-PlayStation המקורית, קונסולת ה-PSP, וה-Game Boy Advance. מהדורת ה-DS היא סיפור אחר לגמרי – מדובר ברימייק מוחלט של המשחק במנוע תלת מימדי, עם שינויים וחידושים במשחקיות ודיבוב מלא של הדמויות. הגרסה הזאת היא גם הגרסה שיצאה בהמשך למובייל, הן ל-iOS והן לאנדרואיד.

חידוש בתלת מימד: גרפיקה משופרת, דיבוב מזעזע

איזו גרסה עדיפה? תלוי. השיפורים של הגרסה המחודשת משמעותיים. המשחק נראה טוב, אבל אבוי, הדיבוב של הדמויות מחריד. בהתחשב בכך ש-4 הוא אחד המשחקים הכי דרמטיים בסדרה, הדיבוב הרע פשוט משחית את הדיאלוגים, גורם להם להשמע מגוחכים ובכיינים, ופוגם נורא בחווית המשחק. אני, אישית, לא ממליץ  עליה בכלל.

הגרסה המקורית, לעומת זאת, עדיין מחזיקה, ועדיין כיף מאד לשחק בה. המהדורות המאוחרות יותר שיצאו לה, כמו המהדורה ל-PS ול-PSP, שיפרו חלק מהמערכות והוסיפו תוכן, אבל בבסיס זה אותו משחק מצוין, ועליו אני ממליץ שתשימו את ידיכם. אם לא שיחקתם בו עדיין ואתם אוהבים משחקי תפקידים קלאסיים, תעשו לעצמכם טובה, ותשלימו את “פיינל פנטזי 4”.

ביקורת סרט: אמא! – פולנסקי בנוסח ארונופסקי

$
0
0

מתוך "אמא!" (באדיבות גלובוס מקס)

קוראים יקרים, אם חיפשתם המלצה לסרט, לצערי כל שאוכל לעשות זה רק לחזור אחר כל הביקורות שאולי כבר ראיתם וקראתם, כשהסרט יצא לפני כחודש בארצות הברית: “אתם כנראה לא תאהבו את ‘אמא!’ (!mother), אבל אתם חייבים לראות אותו”. עכשיו כשמגיע סוף סוף הסרט לישראל, אוכל לומר כי לטעמי מדובר בסרט מצוין, אבל הוא לחלוטין לא מיועד לכל אחד. למה? בשביל להסביר את זה, אהיה חייב לעבור ל…

ספוילרים!

דארן ארונופסקי (Darren Aronofsky) הפך לבמאי במאי שיכול לעשות פחות או יותר מה שהוא רוצה. אחרי “רקוויאם לחלום” שהפך כמעט מיד לסרט פולחן, ו”ברבור שחור”, שהיה לאחד מהמקרים הנדירים בהם מבקרי הקולנוע וקהל הצופים הסכימו פה אחד שמדובר בסרט לא פחות ממבריק, ארונופסקי יכול לבוא עם כל רעיון, מופרע ככל שיהיה, ולקבל בשבילו תקציב.

כך, למשל, החליט ארונופסקי לספר את סיפור המבול ותיבת נוח, בסרט “המבול”, כאפוס פנטזיה גרנדיוזי, עם יצורים מיתולוגיים וברואי-שטן אימתניים. ויש שיגידו שזה אפילו עבד לו במידה מסוימת, ואני ביניהם. אבל נדמה שסרטו החדש, “אמא!” הוא היומרני ביותר מכולם, שכן דארן ארונופסקי החליט, שעליו לספר סיפור על הקשר בין אלוהים היודו-נוצרי לאמא אדמה, דרך מטאפורה מגושמת שבמרכזה יש משורר, אשתו, ובית משוחזר אחרי שריפה.

מה שארונופסקי כנראה פספס, זה שהסרט, למעשה, מספר סיפור אחר לגמרי – הוא מספר את סיפורו של היוצר, אולי אפילו דארן ארונופסקי בכבודו ובעצמו, והצורה השיטתית בה הוא מחריב את מערכות היחסים שלו פעם אחר פעם, בשם האומנות שלו.

האלגוריה המקראית הבנאלית

אם פספסתם את המטאפורה שנמצאת בסרט, הנה היא לפניכם בכל הדרה – המשורר, אותו משחק חאוויר ברדם (Javier Bardem) הוא אלוהים, ומשרדו הוא גן העדן. אדם וחווה נוגעים בפריט שנאסר עליהם, ומגורשים – במקרה הזה מדובר ברופא ואשתו. בניהם הם קין והבל, כאשר קין, הבכור, רוצח את אחיו הצעיר. על מצחו הוא נושא צלקת – אות קין. המשורר, אלוהים, עוזר למשפחה להתמודד עם הכאב, להם ולכל הקהילה שלהם, ומלמד אותם שהמתים עדיין נמצאים איתנו, כשאנחנו זוכרים אותם, אחת מהפונקציות החשובות ביותר של דת בחיי היום-יום.

כאשר המשורר מצליח לכתוב את יצירתו השניה, הוא שוב נהייה כוכב – הברית החדשה מתקבלת באושר. אך מעריציו הופכים לפנאטים נוראיים, ומתחילים לעשות בשמו דברים איומים. הם רוצחים את בנו של אלוהים ואוכלים את בשרו, כדי שאלוהים ימחל להם, בדומה להקרבה של ישו, שמת בשביל החטאים של האנושות.

כל זה נצפה דרך עיניה של אמא אדמה, אותה משחקת ג’ניפר לורנס (Jennifer Lawrance). היא נותנת את כל כולה כדי להכיל את המשורר, אך האנושות ממשיכה לפגוע בה, לעתים אפילו בשמו. לבסוף, היא קמה על כולם ושורפת את הבית, ומעגל חדש מתחיל – תחילה היו הדינוזאורים, עכשיו אנחנו כאן, ובגלגול הבא, מי יודע?

עד כאן, דימוי מאוד בנאלי ומאוד משעמם, אפילו ילדותי. כאילו שלראשונה בחייו, למד דארן ארונופסקי מהי מטאפורה, ואיך ניגשים אליה. אך בעצם, חבוי בסרט סיפור אחר לגמרי, ככל הנראה תת-הכרתי – סיפור על דארן ארונופסקי בכבודו ובעצמו, על גבר שיוצר, וביצירתו הוא שוב ושוב פוגע בנשים שבחייו.

ג'ניפר לורנס וחאווייר ברדם מתוך "אמא!" (באדיבות גלובוס מקס)

ג’ניפר לורנס וחאווייר ברדם מתוך “אמא!” (באדיבות גלובוס מקס)

למה לא התכוון המשורר

בעולם הספרות קיימת חלוקה ברורה בין פרוזה לשירה. פרוזה היא סיפורת, מילים שמתחברות למשפטים שמתחברים לסיפורים. שירה, לעומת זאת, היא יותר נוזלית, פחות קלה להגדרה, כשמילים לא תמיד מתחברות למשפטים, והרגש שהן מעוררות לרוב יותר חשוב מהמשמעות של המילים עצמן. בתוך המדיום הכתוב, שתי צורות ההגשה האלה שונות לחלוטין.

גם בקולנוע יש מקום לחלוקה בין פרוזה לשירה. רוב הסרטים אותם אנו רואים הם פרוזה, כמובן – השוטים מתחברים לסצנות, והסצנות מספרות סיפור ברור ולינארי, בגדול. אבל ישנם מהלכים, שהם מהלכים שמזכירים יותר שירה, כשהכלים הקולנועיים פועלים יותר על הרגש ועל הלא-מודע, כדי לעורר בנו מחשבות מורכבות יותר, ממה שנצפה על המסך.

סרטיו של ארונופסקי תמיד היו חוצי-ז’אנרים וקשים להגדרה. “פאי” הוא דרמה פסיכודלית על קבלה וחתך הזהב, “רקוויאם לחלום” הוא מעין וידאו-קליפ ארוך מאוד על אנשים שמשמידים לעצמם את העתיד, ו”ברבור שחור” הוא דרמת-אימה על נשיות והתבגרות מינית מאוחרת. אפילו “המתאבק”, שהוא אולי הסרט הכי סטנדרטי של ארונופסקי, מציג מספר אלגוריות לא פשוטות לפיענוח.

אם יש משוררים בעולם הקולנוע, אז אין ספק שארונופסקי הוא אחד מהם. אך “אמא!” הוא סרטו הראשון, שלא משלב פרוזה עם שירה, אלא הוא שיר מתחילתו ועד סופו. וכמשורר כזה, הוא עדיין משורר לא מנוסה כל כך – נדמה שבנסיון לספר סיפור אחד, יצא לו סיפור אחר לחלוטין, עמוק יותר, כואב יותר, שגם מציג אותו באור לא מחמיא בעליל.

דארן ארונופסקי (באדיבות גלובוס מקס)

דארן ארונופסקי (באדיבות גלובוס מקס)

הבא נסתכל על הסרט מזווית שונה מעט – המשורר הוא אלגוריה ליוצר. הוא סוג של אלוהים, בכך שהוא בורא דמויות ועולמות. הוא גר בבית בו הוא גדל, לפני שהבית נשרף עד היסוד, והוא גר בו עם אשתו. אשתו היא, במובן מאוד פשוט, אשתו. והיא הדבר היקר ביותר בחייו, כרגע. היא, מנגד, רואה אותו כעולמה כולו – הוא מבוגר יותר, מנוסה יותר, חכם, רגיש ומפורסם. היא מאוהבת בו, ואהבתה היא שמתדלק את אש יצירתו.

אך לא נדמה שהמשורר מאוהב בה, אלא באהבה שלה אליו. לכן כשאנשים באים כדי לראות אותו, ולדבר איתו, הוא רק רוצה להיות איתם – כי הוא לא מפלה בין אהבה לאהבה, וכל מי שאוהב אותו נאהב באותה מידה. ואנחנו חווים את כל הסרט מהצד של אשתו, ובאופן קיצוני – המצלמה צמודה אליה, חובקת אותה, אופפת אותה, ואנחנו רואים יותר עורף או פנים משאנחנו רואים את שאר הדברים שמתרחשים בסרט. אנחנו ממוקמים במקום בו אנחנו מזדהים איתה ומבינים אותה – היא, חד משמעית, הקורבן של המשורר.

והמשורר לא יודע גבול. אמת, האישה מעט רכושנית מדי – היא לא חשה בנוח עם אנשים שנכנסים לבית שלהם שהיא שיפצה, שמסמל את כל המאמצים שלה בלשקם אותו, לתת לו השראה, להיות לו למוזה, אבל הרכושנות שלה הופכת למוצדקת כאשר אנחנו רואים שבאמת הוא לא יתן לה את הזמן ותשומת הלב שמגיעים לה.

הסצנה החלשה ביותר בסרט היא הסצנה בה האישה נכנסת להריון. זאת נפילה כה חזקה, שהסרט כמעט ולא משתקם ממנה, והיא חזקה כל כך במיוחד בגלל שהיא משבשת את הסיפור. זה חלק שמסופר לא טוב, בכל מקרה, וגם לא ברור מה ארונופסקי מנסה לומר – שכל מה שאשת המשורר רצתה היה תינוק? או שמא זה פשוט הסיפור המקראי החלוש, שמשבש את הסיפור האמיתי שמתחבא מתחת לפני השטח? איך שלא נסתכל על זה, זה חלק שכדאי לשרוד, כדי להגיע למערכה השלישית העסיסית של הסרט.

ג'ניפר לורנס מתוך "אמא!" (באדיבות גלובוס מקס)

ג’ניפר לורנס מתוך “אמא!” (באדיבות גלובוס מקס)

כי במערכה השלישית אנחנו רואים איך כל מאמציה משתלמים – המוות שקרה בבית, יחד עם החיים שנבראו בו, נותנים למשורר את ההשראה ליצור את יצירתו החדשה, והיא הגדולה ביותר שאי פעם הייתה לו. ושם, בעולם התוכן העשיר שנברא כתוצאה מזה, עולם תוכן שמלא באלימות וסגידה עיוורת ליוצר מבולבל, המשורר מאבד את כל מה שהוא לכאורה עבד בשבילו ואהב – את המשפחה שלו, ובעיקר את אשתו. אך אהבתה נשארת איתו, הזכרון שלה מחזיק אותו, עד לאישה הבאה שבאה לחייו.

האמא, דמותה של לורנס, היא לא האישה הראשונה, כפי שניתן לראות בסצנת השריפה בתחילת הסרט, והיא לא האחרונה, כפי שניתן לראות בסצנת המיטה בסופו. היא חיונית ליצירה, אבל במקום מסוים היא רק עוד תחנה, ליוצר שמזין את יצירתו מהדרמה בחייו, ומחריב מערכות יחסים אחת אחרי השניה, בחוסר אונים וללא כוונה תחילה, בשם האומנות.

הקשר בין המשורר לארונופסקי עצמו בלתי מעורער, והעובדה שהוא ולורנס כבר זמן מה במערכת יחסים רק מחזקת את הסימבוליות שבסרט – כעת זו לורנס, הצעירה ממנו משמעותית, שמזינה את יצירתו. אבל הלהבות של היצירה שלו יאכלו אותה, כמו שהן אכלו את אלה שקדמו לה, וכנראה גם את אלה, שיבואו אחריה.

הקשר הפולנ(סק)י

וכאן אנחנו מגיעים גם לקשר הסמוי/גלוי בין דארן ארונופסקי לבמאי הפולני רומן פולנסקי, שנתן לסרט השראה רבה. ספציפית, מדובר בסרט האימה “תינוקה של רוזמרי” מ-1968. הקשר בין הסרטים לא גלוי לעין לחלוטין, עד ששמים לב שאחד הפוסטרים ל”אמא!” הוא הומאז’ ישיר לפוסטר של “תינוקה של רוזמרי”.

בסרטו של פולנסקי, רוזמרי עוברת לגור עם בעלה בבניין חדש, ונכנסת להריון. היא מתחילה לחשוד שהיא מגדלת ברחמה את תינוקו של השטן, ושהשכנים שלה יודעים את זה. היא נלחמת בפלישה של האנשים הזרים לחיי המשפחה שלה, חוששת לשלומה ולשלום תינוקה, ולהשלכות של לידת התינוק על העולם כולו, אם אכן פחדיה נכונים.

מלבד קווי העלילה בעלי הדמיון הקל, ישנם מספר רפרנסים ויזואלים בסרט “אמא!” עצמו, שלקוחים ישירות מ”תינוקה של רוזמרי”. קשה לחשוב שהנסיון של ארונופסקי לרפרר דווקא לפולנסקי הוא מקרי. בשני המצבים מדובר בסרטים שבמרכזם נשים, שהן קורבנות של הגברים בחייהן, ושניהם בוימו על ידי גברים שאכולים מרגשות אשם. רגשות האשם של פולנסקי לא השתפרו, כמובן, כאשר שנה לאחר מכן אשתו ההרה נרצחה באלימות בזמן שהוא איחר לחזור הביתה מלונדון, ועוד עשור אחרי זה, כאשר אנס קטינה בת 13 באחוזתו של ג’ק ניקולסון. אבל אלה כבר סיפורים אחרים.

נראה שאין מתאים מארונופסקי לבחור יצירה של במאי כה שנוי במחלוקת כפולנסקי, כדי להביע ביקורת סמויה על עצמו. וכל הזמן נדמה שהביקורת הזאת סמויה גם מעיניו שלו, אבל אולי אני טועה. אולי בכל זאת ארונופסקי רצה שנראה את הביקורת העצמית הזאת, נלטף את ראשו ונאמר לו “זה בסדר, דארן. אנחנו מבינים. אתה בכלל לא נוראי כמו פולנסקי, אתה אחלה של בחור רגיש, וכל הכבוד שעשית סרט אמיתי כל כך”.

כי במקום ללכת לטיפול זוגי, או פסיכולוגי, דארן ארונופסקי יכול לגייס כמה עשרות מיליונים, ולעשות סרט אלגורי יפהפה ומטופש על התנ”ך. ו”אמא!”, כטיפול זוגי שמוקרן על המסך באמצעי שירה קולנועיים, הוא חוויה יוצאת דופן, שחבל מאוד אם תפספסו. אחרי הכל, הוא באמת במאי מאוד מוכשר. מספיק מוכשר, כדי להראות לכולם כמה העולם הפנימי שלו פגום ומשובש, בלי להתייחס לזה בכלל בשום אופן ישיר.

טריילר שני ותאריך יציאה סופי למעניש של מארוול ונטפליקס

$
0
0

ג'ון ברנתאל מתוך "המעניש"

אחרי טיזר שעלה, ירד ועלה שוב, טריילר שהבטיח תאריך יציאה ולא סיפק אותו, ושמועות שהעונה עשויה להידחות בעקבות הטבח בלאס וגאס בתחילת החודש, שחררו מארוול ונטפליקס טריילר חדש ל”מעניש” (The Punisher), שחושף אור נוסף על ההתרחשות בסדרה, וקובע תאריך יציאה סופי לעונה הראשונה של הסדרה – ה-17 בנובמבר הקרוב.

בטריילר החדש אנחנו מגלים עוד על היחידה בה שירת פרנק קאסל בזמן שירותו הצבאי. אנחנו רואים את מפקד היחידה רולינס כאדם נחוש וכריזמטי, שמצפה מפקודיו למלא כל פקודה שלו, אכזרית ולא חוקית ככל שתהייה. וקאסל מגלה, שהקשר שלו עם המפקד הזה ועם היחידה שלו עוד לא נגמר.

כי רולינס, אותו משחק פול שולץ (Paul Schulze) מ”האחות ג’קי”, “חוק וסדר” ו”הסופרנוס”, רוצה לתפוס את קאסל, ולחסל אותו. נראה שהם לא נפרדו כידידים, ומה שקאסל יודע מסכן את רולינס ואת היחידה. קאסל, מנגד, רואה קשר בין רולינס לבין רוצחי משפחתו, כך שהוא לא יקשה על חייליו של רולינס – הוא הולך לבוא אליהם בעצמו, כדי להעניש אותם.

קאסל ורולינס הולכים להתנגש ראש בראש בניו-יורק, והריקושטים של העימותים ביניהם הולכים לפגוע בכל מי שקרוב לקאסל, כולל העיתונאית קרן פייג’ וההאקר מיקרו, שעוזר לקאסל לחשוף פרטים מהעבר שלו.

“המעניש” תהייה זמינה בשירות הצפיה הישירה של נטפליקס בלבד, וכל פרקי העונה הראשונה יעלו בבת אחת ב-17 בנובמבר.


לקראת סרט ת’ור הבא – מה זה ראגנארוק?

$
0
0

ת’ור: ראגנארוק” (Thor: Ragnarok) של מארוול יעלה למסכים בעוד פחות משבועיים, והציפיה לסרט רק גוברת מיום ליום. יהיה זה הסרט השלישי בסדרה של ת’ור, והופעתו השישית של כריס המסוורת’ (Chris Hemsworth) בתפקיד על המסך הגדול, אם להחשיב את הופעת האורך הקצרצרה שלו ב”דוקטור סטריינג’“. אבל מה זה ראגנארוק? בשביל לענות על זה, יש שאלה אחרת שצריך לשאול לפני כן…

מיהו ת’ור?

מלחמתו של תור בענקים

מלחמתו של תור בענקים

ת’ור הוא אל במיתולוגיה הנורדית, המיתולוגיה של רוב העמים הסקנדינבים, כולל השבדים, הנורווגים, הדנים והאיסלנדים. היא גם משיקה למיתוסים ולסיפורי האגדות של שבטים גרמאניים רבים, כולל עמי גרמניה השונים. ת’ור הוא בנו של אודין, המכונה “אב-כל”, העומד בראש הפנתיאון הנורדי. ת’ור עצמו הוא אל הרעם, האוחז בפטיש הקרב מיולניר, פטיש שנוצר כדי להילחם בענקים. דוברי האנגלית שבינינו זוכרים את ת’ור ומכבדים אותו לפחות פעם בשבוע, גם אם אינם מודעים לכך, שכן יום חמישי קרוי על שמו – Thursday.

ישנם הבדלים מסוימים בין ת’ור המיתולוגי לת’ור של מארוול, אבל הבסיס פחות או יותר זהה – גבר בלונדיני רב קומה ויפה תואר, שאוהב לשתות ולהנות, נהנה מקרבות עם ענקים עם פטיש הקרב הנאמן שלו, ויודע לזמן ברקים ורעמים כשהוא צריך, אם כי בגרסה של היקום הקולנועי של מארוול, עין לו כרכרה שרתומה לשתי עזים, וזה אולי חבל.

ומה על האלים האחים?

מלבד ת’ור, יש עוד כמה דמויות שישחקו תפקיד משמעותי בראגנארוק, הן האירוע והן הסרט, וגם אליהן ראוי להתיחס.

ראשית, אנחנו הולכים לפגוש את לוקי פעם נוספת, בהופעתו הרביעית של טום הידלסטון (Tom Hiddlestone) בתפקיד. קשה לומר אם לוקי המקורי היה חתיך כמו הידלסטון, אבל הוא היה נבזי לא פחות ואף הרבה יותר ממנו. כמו כן, לוקי מעולם לא התייחס אל פריג, אשתו של אודין, כאמו האהובה. הוא למעשה היה אחראי לרצח של באלדר, בנה האהוב ביותר.

על היימדאל, האל אותו משחק אידריס אלבה (Idris Elba), אין הרבה מה לומר – כמו בסרטי ת’ור, היימדאל שמר על ביפרוסט, גשר הקשת בענן, ועיניו ראו הכל. השינוי הקיצוני יותר הוא דווקא של ולקירי, אותה משחקת טסה תומפסון (Tessa Thompson). ולקירי של מארוול מבוססת על האגדה של ברונהילדה, לוחמת שנהייתה ולקירית – אלוהות זוטרה שאוספת את נשמות המתים בגבורה לואלהאלה, אולם הגיבורים של אודין. היו ולקיריות רבות ששירתו את אודין, אך למארוול ישנה רק ולקירי אחת, למרות שהיא כן מנהיגה קבוצת לוחמות שנקראות “ולקיריור”, כדי להוסיף עוד מעט בלבול.

היפהפייה "הלה"

היפהפייה “הלה”

ולבסוף, אנחנו מגיעים להלה – האויבת של ת’ור בסרט הקרוב. את הלה תגלם קייט בלאנשט (Cate Blanchett), והיא תציג גרסה שונה לחלוטין של הדמות, מזו שמופיעה במיתולוגיה הנורדית. הלה הנורדית היא בתו של לוקי, ענקית מעוותת, שחציה אישה, וחציה גופה נרקבת – חצויה אנכית, מהקודקוד ועד למפשעה. מראה המאיים ומורשת הענקים שלה גרמו לאודין לשים אותה רחוק ככל האפשר, בהלהיים, או הל (Hel) בקיצור, עולם המתים הנורדי, אליו מגיעים כל אלה, שלא זכו לשבת בואלהאלה. במילים אחרות, זהו גהנום. והלה היא מלכתו.

אבל במארוול לא רצו שנסתכל על מישהי, שחצי מפניה הם גופה נרקבת, ולכן הם הלכו לפי השיטה הישנה – הדמות אישה? אז היא צריכה להיות יפהפייה וסקסית, אחרת, איך נמכור חוברות?! וכבר בטריילרים אפשר לראות את הלה בכל הדרה, כמלכת-גיהנום אימתנית ויפת תואר.

בעיה נוספת היא, שהקשר בין הלה ללוקי לא מסתדר כל כך בקומיקס. לכן הוחלט לקבוע שהיא כן בתו של אל התכסיסים, אבל בגלגול קודם שלו. כך הקומיקס מצליח להסביר, איך יכול להיות שהיא בתו, כשהיא די בבירור מבוגרת ממנו, או לפחות בת גילו. איך זה יתבטא בסרט? אנחנו נגלה.

ומה עם מלחמתה באסגרד? ובכן, כאן אנחנו מגיעים לחלק הפיקנטי:

ראגנארוק!

כמו בדתות ובמיתולוגיות רבות, גם לנורדים היה חזון אחרית-ימים מפורט מאוד. ישנו ויכוח על משמעות השם המדויקת, אבל בין אם מדובר ב”אובדן האלים” או “דמדומי האלים”, המהות נותרת – בראגנארוק, שלטון האלים יסתיים, ובאלימות.

תיאורי ראגנארוק השונים מסכימים כולם, שבראגנארוק תהייה מלחמה אדירה, שתתרחש בכל העולמות – בעולם האנשים, בעולם האלפים, בעולם הענקים, וגם באסגרד, עולם האלים. לוקי, שמוגלה בשלב הזה, יחזור לאסגרד כדי לחסל את אודין ומשפחתו. ועם לוקי תגיע גם המשפחה שלו – הזאב פנריר, הנחש הענק יורמונגנד, שמקיף את מידגארד, עולם בני האדם, וכמובן גם הלה, בתו הנאמנה, אליה יתלווה צבא של לוחמים מתים, שלא הגיעו לואלהאלה.

משפחתו של לוקי: הזאב פנריר, הנחש הענק יורמונגנד והלה

משפחתו של לוקי: הזאב פנריר, הנחש הענק יורמונגנד והלה

בסוף של ראגנארוק כולם כמעט ימותו, כולל ת’ור עצמו – הוא יחסל את הנחש הענק יורמונגנד, אך יספיק לפסוע תשעה צעדים בלבד, לפני שיפול, מת מהארס של המפלץ הנורא. האם נראה גם את ת’ור שלנו, האוסטרלי, מוכש למוות? כנראה שלא. אבל אנחנו לא מצפים לדיוק, אחרי הכל – זה מבוסס על קומיקס, לא ישירות על המיתולוגיה.

מה כן נראה? נראה את ראגנארוק מתחיל דווקא מידיה של הלה עצמה. אלת המוות בגרסת המארוול שלה עושה לת’ור ואודין כל הזמן צרות, בעיקר כי היא רוצה להיות אחראית לא רק על עולם המתים שלה, אלא גם על ואלהאלה – למה היא מקבלת את כל המסכנים, ורק אודין מקבל את הלוחמים שמתו בגבורה? הסידור הזה לא מספק אותה. כעת, משאסגרד לא מוגנת על ידי אודין, אותו החליף לוקי המחופש, ועל ידי ת’ור, שאת פטישו הלה מנתצת איכשהו, צבאות הגהנום שלה כובשים את עולם האלים בסערה.

לוקי ילחם במלחמה הזאת, כן, אבל נראה שנגד הלה, לא לצידה. הוא יעמוד לצד ת’ור, ולקירי, והאלק, וכנראה לצד עוד כמה דמויות, כולל דוקטור סטריינג’, שצפוי לקפוץ לביקור. אבל הלה לא תהייה לבד – היא נלחמד לצד סקורג’, אל-תליין אותו משחק קארל אורבן (Karl Urban). למה הוא לא הוזכר לפני זה? כי הוא לא קיים במיתולוגיה, והומצא על ידי מארוול כנבל אלים ומרושע כדי לגרום לאלים הנורדים להיראות יותר טוב. כי אם הייתם מכירים אותם קצת יותר, הייתם מגלים שחוץ מבאלדר המנוח, הם כולם טיפוסים שעדיף להתרחק מהם.

בנוסף, לצידה של הלה ילחמו סקאראנים, גזע חייזרים עם קשר לגזע הקרי המיליטריסטי. הסקאראנים הופיעו כבר ב”שומרי הגלקסיה” הראשון, וכניסתם לאסגרד תחבר את סרטי ת’ור לצד הקוסמי של היקום הקולנועי, ותוביל אותנו למלחמת האינסוף הקרבה ובאה. אחרי הכל, יש עוד אבן אחת בכפפה של ת’אנוס שעדיין לא מצאנו – אולי זו האבן, שאפשרה להלה להביס את ת’ור מלכתחילה?

ביקורת סדרה: צייד המחשבות / Mindhunter – ה-FBI שלפני חניבעל לקטר

$
0
0

מתוך "Mindhunber" (צילום: Patrick Harbron, באדיבות Netflix)

אתם ודאי מכירים את חניבעל “הקניבל” לקטר, דמות הפסיכופט הפיקטיבי, שהפך לסנסציה קולנועית עם ההצלחה המסחררת של “שתיקת הכבשים” מ-1991. הסופר שעומד מאחורי הדמות, תומס האריס, ביסס את לקטר על רוצח אמיתי אותו הוא ראיין בשנות ה-60, ויתכן ושאב השראה מעוד כמה רוצחים סדרתיים.

ארגון ה-FBI אותו מציג האריס נראה כמיומן ביותר בטיפול ברוצחים מהסוג הזה, אבל ב-1981, כשיצא “דרקון אדום”, הספר הראשון בו הופיע לקטר, כל זה היה חדש מאוד ל-FBI. כי ב-1977, רק ארבע שנים לפני זה, ההגדרה של “רוצח סדרתי” בכלל עוד לא הייתה קיימת. “צייד המחשבות” (Mindhunter) שמשודר כעת בנטפליקס מספר על ה-FBI הזה, הארגון השמרני שעבר מהפכה מוחלטת, בגישה שלו ללוחמה בפשע.

העלילה

ג’ונת’ן גראף (Jonathan Gruff) משחק את הולדן פורד, סוכן FBI צעיר, מומחה לניהול משא ומתן עם חוטפים. למרות שפורד מצטיין במשא ומתן, את רוב זמנו בסוכנות הוא מבלה בקוונטיקו, האקדמיה של ה-FBI, שם הוא מלמד את הסוכנים העתידיים כיצד לנהל משא ומתן איכותי ובטוח. הולדן לא במקרה טוב במה שהוא עושה – הוא אמפתי, והוא מבין לליבם של החוטפים. הוא רוצה להבין מה עובר עליהם יותר טוב, מה מתרחש בתוך ראשם, ומה מוביל אנשים נורמטיבים למראה לפשוע. הוא מתעניין בזה יותר מדי, למעשה, כי הממונים עליו בסוכנות כבר עייפים מהשאלות שלו, וחשדניים כלפי שיטות הלימוד החדשות שהוא מנסה לפתח.

בשביל להעסיק אותו, ולהרחיק אותו מהעוצרים בקוונטיקו, מחליט ראש המחלקה של פורד לצוות אותו לסוכן המיוחד ביל טנץ’, אותו משחק הולט מקאלאני (Holt McCallany). טנץ’ עצמו מבקש את ההעברה, למעשה, שכן הוא גם שמע על הסקרנות הלא בריאה של פורד, והוא דווקא רוצה לנצל אותה. טנץ’ נוסע ברחבי ארצות הברית כדי להעביר הדרכות בתחנות משטרה, על איך להתמודד עם פושעים. והפשע בעולם מתחיל להשתנות.

בעבר, עיקר הפעילות של ה-FBI הייתה בלתפוס גנגסטרים. עכשיו, בשנות ה-70, הפשע המאורגן הוא כבר לא מה שהיה, אבל הארגון עדיין לא הצליח להתאים את עצמו למציאות החדשה, בה צצים עוד ועוד מקרים של רוצחים, בעלי מניעים לא מובנים. בולט במיוחד המקרה המחריד של צ’ארלס מנסון, שה”משפחה” שלו, כת פנאטית של צעירים שעקבו אחריו, רצחה בשמו מספר אנשים. טנץ’ רוצה לעזור לשוטרים פשוטים ללמוד להתמודד עם מפלצות כאלה, והוא מאמין שפורד, שניגש אל הפושעים ממקום של הבנה, של סוציולוגיה ופסיכולוגיה, ולא רק קרימינלוגיה, יוכל לתת לשוטרים האלה עצות טובות. על הדרך, יהיה אתו בחור צעיר שיסחוב בשבילו את המקרן.

טנץ’ ופורד מוצאים את עצמם נקלעים לא פעם למצבים, בהם השוטרים המקומיים מבקשים מהם עזרה, בפתרון פשעים קשים לפיצוח. ובסיטואציות האלה, פורד מתחיל לפרוח, ולפתח שיטה שלמה לזיהוי והבנה של הפושעים האלה. ההבנה וההזדהות אתם, כמובן, לא מוצאת חן בעיני אף אחד ממקורביו, כולל טנץ’ עצמו, שרואה כיצד השותף הצעיר שלו מאבד את המצפן המוסרי שלו בהדרגה.

דמויות שקשה לחבב ואי אפשר לשנוא

את הדבר הבא כנראה תשמעו על “צייד המחשבות” לא מעט – הולדן די בלתי נסבל. אבל אין שום ספק בליבי שזה מכוון לחלוטין. למעשה, מפרק לפרק, תגלו שאין אף דמות בסדרה שאפשר באמת לאהוב, במאה אחוז, בלי משהו שיפריע לכם לאהוב אותה. ובכל זאת תמצאו את עצמכם מחבבים את טנץ’, משועשעים מבת הזוג של הולדן, וגם מזדהים עם הולדן עצמו, אותו אנחנו מלווים לאורך הסדרה כולה.

בגלל שאנחנו כל כך אמביוולנטים לגבי כולם, הרבה יותר קל לנו להזדהות עם הדמויות האחרות בסדרה – אלה של הרוצחים. טנץ’ והולדן פוגשים כמה טיפוסים מאוד לא נעימים, בלשון המעטה, אבל אנחנו רגילים כבר לעקוב אחרי דמויות שאנחנו לא לגמרי מאוהבים בהן. נדמה לכם שהקפיצה מסוכן FBI פוץ וגאוותן, לרוצח סדרתי שמספר בנונשלנטיות על המעשים המגונים שהוא ביצע בגופות של קורבנותיו, היא קפיצה גדולה? ובכן, היא לא גדולה עד כדי כך.

כי בינינו לבין הדמויות בסדרה נוצרת מידה של ריחוק. וכמו הולדן, אנחנו מחפשים בעירנות מוגברת, עם מי אפשר להזדהות, ומה אפשר ללמוד מהם. והאנשים האלה, מהם הולדן לומד, ומהם אנחנו גם לומדים בהשלכה, הם אנשים מרתקים. אנחנו לא נאהב אותם, אבל אנחנו בהחלט נרצה לראות עוד מהם על המסך.

מתוך "Mindhunber" (צילום: Merrick Morton, באדיבות Netflix)

מתוך “Mindhunber” (צילום: Merrick Morton, באדיבות Netflix)

בין סדרת דרמה לסדרת מתח בלשית

מה שהכי מעניין ב”צייד המחשבות”, זו החלוקה שהסדרה עושה בין שתי סדרות שונות, בפועל. אחת היא הסדרה שגיבורה הוא הולדן פורד, סוכן צעיר שנלחם במערכת מיושנת, כי הוא רוצה לשפר אותה. בנוסף, הוא גם מוצא את הרוצחים הסדרתיים מרתקים, ומפתח מידה לא בריאה של הערצה אליהם. זהו סרט דרמה פסיכולוגי, שנכנס למעוזות האפלים של נפשו של הגיבור.

הסדרה השנייה היא סדרה על זוג סוכנים, פורד וטנץ’, שמטיילים ברחבי ארצות הברית ופותרים תעלומות מסתוריות. זוהי סדרת מתח בלשית לכל דבר, בה אנחנו נתקלים במקרים מזעזעים, וצופים בגיבורים מפתחים שיטה חדשה שלא הייתה קיימת לפני כן, שבעזרתה הם מאתרים ותופסים את הרוצחים האלה.

שתי הסדרות לא רעות בפני עצמן, אבל הכוח של “צייד המחשבות” נמצא במפגש ביניהן. לפעמים, “צייד המחשבות” אלימה להחריד ומעוררת פלצות. לפעמים, היא דווקא שקטה ואיטית כל כך, שאתם שומעים את פעימות הלב של עצמכם. והיא כל הזמן קופצת בין שני המצבים האלה, ומכניסה את הצופים למעין טראנס, בו אנחנו מרותקים לחלוטין.

זו לא סדרה שעשויה על טהרת האלימות, בשום פנים ואופן – רוב האלימות הקשה נצפית דרך תמונות של קורבנות לאחר המעשה, ודרך סיפורים שהדמויות מספרות. נדמה שהסדרה בכוונה חוטאת נגד עקרון ה-show, don’t tell עליו גדל כל קולנוען, כשהיא מסרבת להראות לנו את הרציחות, ושוב ושוב מספרת לנו עליהן. זאת מכיוון שאנחנו חווים את זה כמו שהולדן חווה את זה – מרוחק, כסיפור מרתק על משהו שאנשים בשר ודם עשו, משהו שקשה מאוד להאמין בו. ובזכות זה, ההחלטה לספר את הסיפורים ככה רק מוסיפה עוד לסדרה, בעצם, והופכת אותה למותחן איכותי, במקום למרחץ דמים מיותר.

מתוך "Mindhunber" (צילום: Patrick Harbron, באדיבות Netflix)

מתוך “Mindhunber” (צילום: Patrick Harbron, באדיבות Netflix)

בשורה התחתונה

למרות ש”צייד המחשבות” היא סדרה איטית למדי, היא מרתקת לכסא ולא מרפה. היא נהדרת כדרמה תקופתית, שמציגה תיעוד בדיוני המבוסס על מקרים אמיתיים, של איך סוכנות ה-FBI הפכה למה שאנחנו מכירים מקולנוע מאוחר יותר. וכמותחן בלשי, היא מצליחה להדיר שינה מעינינו, עם סיפורי הזוועות עליהם אנחנו שומעים, וצופים בשני הבלשים המבריקים פותרים אותם בהדרגה.

אין אקשן ב”צייד המחשבות” – אין מרדפי מכוניות או קרבות אקדחים, ובכל זאת, אתם תרגישו לא פעם איך הדופק שלכם גובר והמצח מתכסה בזיעה קרה, כמעט כאילו הרוצחים האלה נמצאים אתכם בתוך הבית. טד באנדי, אחד מהרוצחים הסדרתיים הכי מתוקשרים בכל הזמנים, אמר פעם ש”אנחנו הבנים שלכם, הבעלים שלכם, אנחנו בכל מקום. ומחר יהיו לכם עוד ילדים מתים”. ו”ציידי המחשבות” מעבירה את התחושה הזאת בצורה מושלמת הרבה יותר, מכמעט כל סרט או סדרה אחרים, שאי פעם עסקו ברוצחים סדרתיים.

“צייד המחשבות” זמינה בלעדית בשירות הצפיה הישירה של נטפליקס (Netflix).

מסע בין כוכבים דיסקאברי חודשה לעונה שנייה

$
0
0

סטארטרק: דיסקברי (תמונה באדיבות CBS)

חדשות משמחות לטרקים באשר הם! פחות מיממה אחרי צאת הפרק השישי של “מסע בין כוכבים: דיסקאברי” (Star Trek: Discovery), הכריזה רשת CBS שהיא מחדשת את הסדרה לעונה שניה.

“דיסקאברי” היא סדרה חדשה ביקום של “מסע בין כוכבים” והיא מתרחשת כעשור לפני ארועי הסדרה המקורית. דמויות מסוימות מהסדרה המקורית מופיעות בסדרה בתפקידים קטנים או בתפקידי אורח קצרצרים, אבל ברובה היא עוסקת בדמויות חדשות לחלוטין.

גיבורת הסדרה היא מייקל ברנהאם, אותה מגלמת סוניקווה מרטין-גרין (Sonequa Martin-Green) מ”המתים המהלכים”. מייקל משרתת על ספינת החלל דיסקאברי, ולראשונה מכל סדרות “מסע בין כוכבים”, מייקל היא לא הקפטן של הספינה, ולמעשה אפילו לא נמצאת בתפקיד פיקודי בכיר בה. היא מסייעת לקפטן הספינה גבריאל לורקה, אותו משחק ג’ייסון אייזקס (Jason Isaacs) מסרטי “הארי פוטר”, לסיים את המלחמה בין הפדרציה לקלינגונים. מלחמה, שבמידה מסוימת מייקל הייתה אחראית לה.

ההכרזה על העונה השנייה נעשתה בטוויטר, ולא נחשפו עליה עדיין פרטים נוספים. בכל זאת, המעריצים מרוצים – למרות שאין קונצנזוס חד משמעי, כבכל דבר, נראה שמעריצי “מסע בין כוכבים” מרוצים מחזרת המותג האהוב למסך. למרות ש”דיסקאברי” היא סדרה עם הרבה יותר אקשן ואפקטים “קולנועיים” ממה שנהוג בסדרות “מסע בין כוכבים”, היא גם משלבת בתוכה לא מעט נושאים מעניינים וסיפורים מרתקים על טבע האדם והקסם שבגילוי הנסתר, כיאה לסדרת “מסע בין כוכבים” מהמניין.

מחוץ לארצות הברית וקנדה הסדרה משודרת בלעדית בשירות הצפיה הישירה של נטפליקס (Netflix), וסביר שהעונה השנייה תשודר גם היא באותם התנאים.

בהרפתקה הקודמת: מה חשוב לזכור מהעונה הראשונה של “דברים מוזרים”?

$
0
0

מתוך "Stranger Things 2" (תמונה באדיבות Netflix)

לכבוד חגיגות ליל כל הקדושים, שחררה נטפליקס (Netflix) את העונה השנייה של סדרת ההרפתקאות האימתית “דברים מוזרים” (Stranger Things). העונה הראשונה הייתה אמנם יחסית קצרה, אבל עדיין קרו בה לא מעט דברים חשובים מאוד. למקרה שלא צפיתם בה, או שאתם פשוט לא זוכרים מספיק, הנה כל הנקודות החשובות שצריך לדעת, לפני שניגשים אל העונה השניה.

הסקירה הבאה מכילה ספויילרים לעונה הראשונה של “דברים מוזרים”

משחק מבוכים ודרקונים

“דברים מוזרים” מתרחשת בעיירה אמריקאית בתחילת שנות השמונים, וסובבת חבורה של ילדים בשנות העשרה המוקדמות שלהם – מייק ווילר, דסטין הנדרסון, לוקס סינקלייר ווויל באיירס. הארבעה חברים קרובים, שקוראים את אותם הקומיקסים, סובלים מאותם הבריונים, ומשחקים ביחד מבוכים ודרקונים – בילוי אהוב במיוחד על ארבעת הילדים בעלי הדמיון המפותח, והאהבה להרפתקאות גרנדיוזיות.

לאחר משחק שבו וויל נכשל בלהביס את הדמוגורגון, מפלצת אימתנית במיוחד, הם מתפזרים לבתיהם, אך וויל באיירס, שגר רחוק יותר מהאחרים, בבית שממוקם ביער, נעלם כאילו בלעה אותו האדמה, למרות שסימנים מראים שהוא כן הגיע לביתו. הילדים בעלי הדמיון המפותח מחליטים שהוא נחטף על ידי הדמוגורגון, ולמעשה, הם לא רחוקים כל כך מהאמת.

וויל נעדר למשך רוב העונה – הוא מופיע בתחילתה ובסופה, וזה בעצם תפקידו – להיות הטריגר שמצית את העלילה. לוקאס הוא הרציונלי ביותר בחבורה – גם לו יש דמיון מפותח, אבל הוא מנסה להסתכל על דברים כפי שהם, לא נותן לדמיון שלו לשלוט בו, ולא ממהר לסמוך על אנשים, שהוא לא מכיר. דסטין הוא הנשמה של החבורה – נער עם אינטליגנציה רגשית מאוד מפותחת. הוא זה שמצליח להחזיק את כולם ביחד, גם כשהיאוש והריבים הפנימיים מתחילים להפריד ביניהם.

מתוך "דברים מוזרים" (באדיבות נטפליקס)

מתוך “דברים מוזרים” (באדיבות נטפליקס)

גיבור הסדרה, במקום מסוים, הוא מייק. מייק הוא הדבר הכי קרוב שיש בחבורה למנהיג – הוא מנחה את משחקי התפקידים שלהם, רוב הפגישות מתרחשות בבית שלו, והוא זה שמחליט לסמוך על הדמות המסתורית שנכנסת לחיי הילדים – ילדה ללא שם, אותה הם מכנים “אחת עשרה”, כיוון שהמספר מקועקע על הזרוע שלה.

אחת עשרה היא לא סתם יתומה תמהונית – היא הייתה עכבר מעבדה, שעברה ניסויים אכזריים תחת ידו המנחה של ד”ר ברנר, ניסויים שכתוצאה מהם היא פתחה יכולות טלקינטיות חזקות מאוד, ויכולת מסוימת לראיית הנסתר. אחת עשרה נמלטה מהמעבדה הסודית של ברנר באותו לילה בו וויל באיירס נעלם, וזה לא מקרי כלל וכלל.

המבוגרים לא מזניחים

לא רק הילדים דואגים לגורלו של חברם, וויל. במקביל אליהם, יש גם מבוגרים שמנסים למצוא אותו, שניים ספציפיים – ג’ויס באיירס, אמו של וויל, וג’ים הופר, השריף של העיירה.

ג’ויס היא אם יחידה לשני ילדים, שגרושה מבעלה, שעזב אותם, ושומר על קשר מועט מאוד עם ילדיו. ג’ויס לא יציבה רגשית, ואנשים נוטים לא לקחת אותה ברצינות. כשהיא טוענת שהיא מרגישה את הנוכחות של וויל בבית, ושהיא מצליחה לתקשר איתו דרך התאורה, כולם מניחים שהיא משתגעת. למעשה גם כשגופתו נמצאת, היא לא קונה את זה. בצדק.

השריף הופר עושה רושם של שריף לא יעיל, שלא הולך לעזור לאף אחד, אבל מהר מאוד הוא מוכיח את עצמו כדמות הרבה יותר מעורבת, ממה שנדמה. הופר איבד את בתו למחלה סופנית לפני שנים רבות, והוא לא ישב בחוסר מעש, ויתן לעוד ילד למות במשמרת שלו. הוא מבין שיש קנוניה כלשהי שקשורה למבנה הצבאי המסתורי, שבו נמצאות המעבדות של ברנר, ומנסה לחדור לשם בכל מחיר. הוא וג’ויס משתפים פעולה, כדי למצוא את וויל, בלי לדעת שהילדים בינתיים מפתחים תכניות משל עצמם.

ווינונה ריידר מתוך "דברים מוזרים"

ווינונה ריידר מתוך “דברים מוזרים” (צילום: Curtis Baker, באדיבות נטפליקס)

גם לאחים אכפת

הצלע השלישית והאחרונה בחקירה היא של האחים הגדולים. ג’ונתן באיירס הוא אחיו הגדול של וויל – הוא צלם מוכשר, שסורק את היערות סביב ביתם, ומנסה להבין, לאיפה וויל היה יכול להיעלם. ננסי ווילר היא אחותו הגדולה של מייק, שחברתה הטובה ברברה נעלמת גם היא זמן קצת לאחר העלמותו של וויל. כשהיא מנסה למצוא את ברברה, היא מגיעה למעין עולם מקביל אפל, בו היא פוגשת יצור אימתני. היא מצליחה להימלט, והיא וג’ונתן ממשיכים לחפש את וויל וברברה ביחד.

הקנוניה שבמרכז המשולש

מאחורי כל זה נמצא, כמובן, ד”ר ברנר. הוא פיתח את יכולותיה של אחת עשרה כפיתוח צבאי מודיעיני, כדי שהיא תוכל להאזין לשיחות שמתרחשות בקצה השני של העולם. אבל אחת עשרה, במסעות המנטאליים שלה, פתחה פרצה לעולם מקביל, מישור קיום שחופף לשלנו, אבל נפרד ממנו. שם היא פוגשת את היצור, שבא יחד איתה אל העולם שלנו.

ליצור הילדים קוראים הדמוגורגון, ולמישור המקביל הם קוראים “הצד ההפוך” (The Upside Down), בהשראת לוח משחק שהפכו אותו – צדו ההפוך של הלוח שייך לאותו לוח, אבל גם שונה ממנו, בדיוק כמו שהמישור המקביל מתקיים בחפיפה לעולמינו.

כל אחת מהעלילות מתחברת לעלילה המרכזית בסופו של דבר – ג’ים הופר מצליח להכנס לצד ההפוך ולהוציא משם את וויל. ברברה, אבוי, כבר מתה. ג’ונתן וננסי מצליחים לפצוע את המפלצת, יחד עם סטיב, בחור שננסי הייתה מעוניינת בו עד שהוא עשה רושם של אדם נורא, אבל בקרב מול הדמוגורגון הוא הוכיח שוב שבפנים, הוא אדם טוב. לבסוף, הילדים ואחת עשרה התעמתו עם ברנר והארגון שבשבילו הוא עובד, ועם הדמוגורגון. רוב אנשיו של ברנר נהרגו, חלקם בידי המפלצת, וחלקם בידי אחת עשרה, ולא ידוע מה עלה בגורל הדוקטור.

אחת עשרה הבינה שכדי לעצור את הדמוגורגון, היא צריכה לקחת אותו איתה לצד ההפוך, והיא נעלמה ביחד איתו, ללא זכר.

מילי בובי בראון מתוך "דברים מוזרים"

מילי בובי בראון מתוך “דברים מוזרים” (צילום: Curtis Baker, באדיבות נטפליקס)

העתיד לא אופטימי

נראה שסדר ושלווה חזרו לחיי המשפחות של העיירה השקטה. ננסי וסטיב ביחד עכשיו, אבל גם ביחסים טובים מאוד עם ג’ונתן. הוא וג’ויס מבלים יותר זמן עם וויל עכשיו, והוא שוב משחק עם חבריו במבוכים ודרקונים. ג’ים הופר מביא אוכל למקום שבו הוא מאמין שיש מעבר לצד ההפוך, שבו אחת עשרה עדיין לכודה, למיטב ידיעתינו, אבל צל מאיב על השמחה.

כי וויל באיירס לפעמים מקיא חלזונות שנראים כאילו הם מגיעים משום מקום, ומקורם הוא, כנראה, בצד ההפוך, אליו הוא גם משתגר שוב לרגע קצר. לא רק זה, אלא שמפלצת חדשה תוקפת את הילדים במשחק ה”מבוכים ודרקונים” שלהם – הת’סלהידרה, יצור מפלצתי ענק בעל הרבה ראשים.

אם הדמוגורגון היה האויב של העונה הראשונה, האם הת’סלהידרה היא הרמז, לישות המפלצתית מהטריילר והפוסטרים של העונה השניה? אם כן, זכרו שבמשחק הזה וויל ניצח את ההידרה, עם כדור אש מכוון היטב. מי יודע, אולי בעונה השנייה וויל יהיה הגיבור, שיציל את המצב. פיצוי הולם על העדרות למשך רוב העונה הראשונה, ללא ספק.

עושים היסטוריה: סיור בתקופות ההיסטוריות של משחקי Assassin’s Creed

$
0
0

בימים אלה הגיע אלינו המשחק החדש בסדרת Assassin’s Creed, אחת מסדרות הדגל של ענקית המשחקים יוביסופט (Ubisoft). שמו של המשחק החדש Origins, והוא מתרחש במצרים העתיקה בתקופת בית תלמי, ימיה האחרונים לפני שרומא כבשה את מצרים.

גיבור המשחק הוא באייק, לוחם שצפוי לייסד את אחוות המתנקשים, הקבוצה אותה סובבת סדרת המשחקים. אך למרות שבאייק הוא המתנקש הראשון, Origins רחוק מלהיות המשחק הראשון בסדרה, ומצרים העתיקה היא לא התקופה הראשונה אותה אנחנו מבקרים, גם אם היא העתיקה ביותר. זה הזמן להתבונן לאחור ולעבור על התקופות השונות שחווינו עד כה במשחקי Assassin’s Creed.

ממסעות הצלב ועד לנפילת ביזנטיון – אלטאיר ואציו

המשחק הראשון בסדרת Assassin’s Creed הלך למקום ולתקופה אליהם לרוב משוייכת המילה “Assassin” – המזרח התיכון בימי מסעות הצלב. גיבור המשחק הוא אלטאיר, חבר בכיר באחוות המתנקשים במסייף, עיר הממוקמת בסוריה של ימינו, ובה נמצא המבצר של מסדר החשישיון – המתנקשים האגדיים.

אלטאיר, שמשמעות שמו היא “המעופף”, והוא קרוי על שם הכוכב הבהיר ביותר בקבוצת הכוכבים “נשר”, ביקר במספר מקומות בתקופת מסע הצלב השלישי, שהתרחש בשנים 1189-1192. ואמנם עכו, ירושלים ודמשק הצלבניות הן מקומות מרתקים היסטורית לבקר בהם, המשחק הציע משחקיות די בסיסית ומוגבלת. אפילו ירושלים, שנראתה מרהיבה מבחוץ כאשר אלטאיר הגיע אליה לראשונה, התבררה מבפנים כעיר זהה לחלוטין לאחיותיה למשחק.

אוביסופט לא הייתה אדישה לביקורת כלפי החדגוניות של המשחק, וב-2009 הציגה את המשחק שלא רק הגדיר את גרעין הנוסחה של הסדרה, אלא גם הציג אותה בכל הדרה. הפעם המשחק התרחש באיטליה בסוף המאה ה-15 לספירה, וגיבור המשחק היה אציו אודיטורה, נער איטלקי שאביו חבר באחוות המתנקשים האלמותית, והוא צאצא ישיר של אלטאיר.

“המעופף” בירושלים. צילום: Ubisoft

אציו, ששמו, אגב, אומר “נשר” או “עיט”, כמעין מוטיב חוזר, עטה את גלימת המתנקש לאחר שמשפחתו הוצאה להורג כתוצאה ממניפולציה של הטמפלרים, הארגון בו המתנקשים נלחמו מאז ומתמיד. הרפתקאותיו של אציו התפרשו על שלושה משחקים: המשחק השני בסדרה הראשית, Brotherhood ו-Revelations. במשחקים אלה הוא ביקר בפירנצה, ונציה, רומא, ובמספר ערים איטלקיות נוספות. ב-Revelations, המשחק האחרון בכיכובו, אציו הזקן סייע לתא המתנקשים בקונסטנטינופול להביס את הטמפלרים בעיר, תקופה קצרה לאחר שהיא נפלה לידי העות’מנים, ושמה שונה לאיסטנבול.

ההבדל המשמעותי בין המשחק הראשון לטרילוגיה של אציו, זה שבמשחקים המאוחרים יותר הערים כבר לא נראו ולא הרגישו זהות בשום צורה. כל עיר וכל שכונה הרגישו ייחודיות לחלוטין, ואם תבקרו בונציה או פירנצה של ימינו, בקרו שוב בגרסאות שלהן שבמשחק – אתם תודהמו מהדמיון שבין הרחובות והסמטאות הממוחשבים לבין הדבר האמיתי.

ב-Revelations, מלבד אציו, זכינו לשחק שוב את אלטאיר הסורי, בסדרה של פלאשבקים אותם חווה אציו הזקן דרך מכשיר קסום אותו הוא מצא. בכך נסגר המעגל, וזכינו להפרד משני הגיבורים, ומשתי התקופות הבולטות הללו בהיסטוריה – מסעות הצלב וימי הרנסאנס. מכאן, הגיע הזמן להפליג ליבשות חדשות.

סיבוב באיטליה ב-Brotherhood. צילום: Ubisoft

פיראטים ומהפכות בעולם החדש

המשחק הבא בסדרה נקרא Assassin’s Creed 3, למרות שלא היה המשחק השלישי בסדרה. זאת מכיוון שהוא הציג גיבור חדש, שלישי במספר, מתנקש חצי אנגלי חצי אינדיאני בשם רטונהקייטון, או קונור למי שמעדיף שמות פחות שוברי שיניים. קונור מצא את עצמו במרכז מלחמת העצמאות האמריקאית, והיה חייב לבחור צד, גם כמתנקש וגם כיליד אמריקה.

במשחק הזה לראשונה יכלנו לטפס על עצים ולשוטט באזורי פרא רחבים. שתי הערים שבמשחק, מנגד, היו בוסטון וניו-יורק, ולמרות שהן נשמעות מרתקות, זו תקופה בה הן היו פחות מרהיבות משהן היום, ובפועל שוב חזרנו למשחק בו הסביבות משעממות ורפטטיביות. הדבר יוצא הדופן שהמשחק הזה הציג הוא קרבות ימיים מפותחים מאד. ובזה התמקדנו.

המשחק הבא בסדרה, Assassin’s Creed 4: Black Flag, הוא המשחק האחרון שהשתמש במספר בשמו. גיבור המשחק הוא סבו האנגלי של קונור, המתנקש-הפיראט אדוורד קנווי, והמשחק מתרחש בקריבים, בסוף תור הזהב של הפיראטים. בין השאר אדוורד קנווי מבקר בקובה, ג’מייקה, פלורידה ומקסיקו, אך חלק ניכר ממסעו נעשה בכלל בים, כאשר מערכת הקרב, הניווט והלוגיסטיקה הימיים השתדרגו בצורה משמעותית למען המשחק הזה. אדוורד קנווי, אגב, הוא אביו של היית’ם קנווי, מתנקש שערק לארגון הטמפלרים. היית’ם, בתורו, יהיה אביו של קונור, ויריבו הגדול ביותר, וכך המעגל נסגר.

קופצים לקאריביים ב-Black Flag. צילום: Ubisoft

הרפתקאות ומהפכות

Assassin’s Creed: Rogue הוא ספין-אוף שלא זכה לתשומת לב רבה, אך הוא מספר את סיפורו של שאי קורמאק, מתנקש שעורק מהמסדר וחובר לטמפלארים תחת הנהגתו של היית’ם קנווי. המשחק מציג משחקיות דומה מאד לזו של Black Flag, אך עם עלילה מעט יותר קודרת ועמוקה.

אך המהפכות בקריבים ובאמריקה אינן המהפכות היחידות של הסדרה. ב-2014 יצא Assassin’s Creed: Unity, שהתרחש בפריז בימי המהפכה הצרפתית. גיבור המשחק הוא ארנו דוריאן, בנו של אחד מקורבנותיו של קורמאק, גיבור Rogue. הסיפור של Unity התרחש כמעט כולו בפריז, מה שסביר מאד, שכן המהפכה והעיר הענקית מספקות עיסוק לא מועט לכל שחקן ו/או מתנקש. במקום לקפוץ בין מקומות, יכלנו לקפוץ בין תקופות, באנומליות זמן שצצו ברחבי פריז, ואפשרו לנו לשחק רגעים היסטורים נוספים באותם מקומות, כמו מלחמת העולם השניה.

מהפכה נוספת אותה הסדרה אפשרה לנו לבחון היא המהפכה התעשייתית בלונדון, לקראת סוף המאה ה-19. התאומים ג’ייקוב ואיבי פריי הגיעו ללונדון הנשלטת על ידי הטמפלארים, במטרה להחזיר אותה לידי המתנקשים. עם אפשרויות חדשות של תנועה במרחב, לונדון היפיפייה-אך-מטונפת נגלתה לעינינו בכל הדרה, כמו גם נזקי התיעוש שבה.

סיור פריזאי ב-Unity. צילום: Ubisoft

רחוקים מלסיים עם המתנקשים

מלבד המשחקים הגדולים שבסדרה, יצאו לא מעט משחקים קטנים יותר עם דמויות נוספות, כולל משחקים שלקחו אותנו לסין, רוסיה והודו. סיפורים נוספים ניתן לקרוא בחוברות קומיקס, ולראות בסרט “אמונת המתנקש”, בכיכובו של מייקל פסבנדר. כל פריט מדיה העוסק במתנקשים הוא חלק מהיקום שאוביסופט בונה לסדרה, וגם אחרי מצרים העתיקה סביר שנראה עוד מקומות ותקופות מעניינות בהיסטוריה.

עכשיו שהיסטוריה עתיקה הפכה לאפשרות לגיטימית, יכול מאד להיות שנזכה לראות משחקים המתרחשים באימפריות עתיקות נוספות כמו פרס, לבקר את הויקינגים בסקנדינביה, או להגיע למזרח הרחוק במשחק יותר מאסיבי בסין או ביפן. אבל בינתיים, אפשר גם להנות מטיפוס על פירמידות.

Viewing all 1168 articles
Browse latest View live