!["אחת עשרה" מתוך "דברים מוזרים 2" (תמונה באדיבות נטפליקס)]()
“דברים מוזרים” (Stranger Things) הייתה מהתגליות המפתיעות ביותר שהגיעו אלינו מנטפליקס ב-2016. על פניו, סדרת אימה על ארבעה ילדים משנות ה-80, שנוצרה על ידי שני אחים לא מוכרים כל כך, מלבד מספר סרטי אימה שהם עשו שאחד מהם נחשב לטוב, לא הייתה משהו גרנדיוזי לצפות לו. אבל במשך חודש מיציאתה, היה זה נושא השיחה העיקרי, בכל מה שנוגע לסדרות טלוויזיה.
עברה שנה, ולכבוד ליל כל הקדושים קיבלנו מהאחים דאפר (Duffer), יוצרי הסדרה, עונה חדשה. היא נקראת “דברים מוזרים 2”, ממותגת כסרט המשך יותר מכעונה שנייה, ואכן יש לה אופי קולנועי, הן ברמת ההפקה שלה, והן בסיפור שלה, שמסופר יותר כסרט בן כ-7 שעות מאשר כעונה של סדרה עם פרקים נפרדים.
העלילה
“דברים מוזרים” היא סדרה בכיכובם של ילדים, שמשחקים דמויות בגיל תואם לגיל השחקנים. ולילדים יש נטייה לגדול. במהלך נבון מאוד, החליטו האחים דאפר לקחת את הסדרה שנה שלמה קדימה, כך שהדמויות יתבגרו בקצב שתואם את השחקנים. ובשנה קרו הרבה מאוד דברים, דברים שחשוב שנבין ונכיר.
הפרק הראשון של העונה החדשה מוקדש להצגת כל הדמויות הוותיקות בסדרה, ומיקומן מחדש במערכה. בנוסף, הוא מציג גם את כל הדמויות החדשות שחשובות כאן. כדי לדבר עליהן כמו שצריך, נציג אותן גם אנחנו, כך ש…
מכאן יתחילו ספוילרים לפרק הראשון של העונה החדשה – ראו הוזהרתם!
חבורת הילדים חזרה לעצמה, בגדול. מייק, לוקאס, דסטין ווויל עדין מבלים זמן רב ביחד, למרות שהם מתעניינים מעט פחות במשחקי “מבוכים ודרקונים” עכשיו, ומעדיפים לבלות ביחד בארקייד, שבו לוקאס ודסטין מפגינים כישורים מופלאים במשחקי וידאו. אבל וויל, כזכור, עוד לא לגמרי השתחרר מהצד ההפוך, מישור האופל שבו הוא שהה במרבית העונה הראשונה.
לוויל באיירס (נוח שנאפ) יש חזיונות מאוד קשים – הוא רואה שוב ושוב את העולם סביבו הופך לצד ההפוך, והוא לא מצליח להבין אם הוא אכן מבקר שם למספר רגעים בכל פעם, או שמא זה חלק מהדבר החדש הזה שמדברים עליו עכשיו בתחילת שנות ה-80 – הלם פוסט טראומטי?
במעבדות הוקינס יש אחראי חדש, ד”ר סאם אוונס החביב למראה, אותו משחק פול רייזר (Paul Reiser) מ”שובו של הנוסע השמיני” (Aliens). ג’ויס, אמו של וויל, אותה מגלמת ווינונה ריידר (Winona Ryder), מגיעה אחת לכמה זמן לבדיקות במעבדות, יחד עם הופר, השריף (דיוויד הרבור), שמרגיש עדיין אחראי במידה מסוימת לוויל. הרופאים והמדענים במעבדות הוקינס מתעקשים, שהשער ליקום המקביל מטופל, ושוויל חווה פוסט טראומה בלבד, אבל הם עצמם מתעקשים להמשיך את המעקב אחריו, כי גם להם חשוב לדעת, מה עובר על בן אנוש, ששהה זמן רב במישור ההוא, ללא שום הגנה, וחזר.
לבית הספר מגיעים שני תלמידים חדשים מקליפורניה – מקסין (סיידי סינק), או מקס בקיצור, ואחיה הבכור בילי (דקר מונטגומרי). מקס מצטרפת לכיתת הגיבורים, ומושכת את תשומת ליבם של דסטין ולוקאס, ובכך מייצרת ביניהם יריבות רומנטית מסוימת. בילי, לעומת זאת, מגיע לכיתה של סטיב הארינגטון (ג’ו קירי), ולוקח מהר מאוד את תפקיד הנבל האנושי של העונה, התפקיד שסטיב כמעט לקח בעונה הראשונה, אבל לקראת הסוף ויתר עליו.
![מתוך "דברים מוזרים 2" (תמונה באדיבות נטפליקס)]()
מתוך “דברים מוזרים 2” (תמונה באדיבות נטפליקס)
סטיב וננסי (נטליה דייר) עדיין ביחד. אחת לכמה זמן הם מבקרים את הוריה של בארב, חברתה של ננסי, שנהרגה בעונה הראשונה. ננסי מרגישה אשמה על מותה של בארב, ואשמה עוד יותר על כך שהוריה לא יודעים מה עלה בגורלה. מכיוון שכל השותפים לפרשה האחרונה הושבעו על ידי ה-CIA לא לספר דבר, ההורים עדיין מנסים למצוא את ביתם הנעדרת. המתיחות הזאת לא טובה לקשר של ננסי וסטיב בכלל.
מייק (פין וולפהארד), שהיה מנהיג החבורה שלו, כעת מבודד ומרוחק. הוא אובססיבי לאחת-עשרה (מילי בובי בראון), ומנסה ליצור אתה קשר עם מכשיר הקשר שלו. הוא מנסה כל יום. הוא לא יודע את זה, אבל היא שומעת, בדרכה המיוחדת, ולא מהצד ההפוך – היא כבר מזמן חזרה לעולם שלנו, ומתגוררת עם השריף הופר, שמסתיר אותה, בזמן שהוא מחפש דרך לתת לה לחיות חיים של ילדה נורמלית, יחסית.
וכל זה רק קצה הקרחון, של מה שמציגה לנו “דברים מוזרים 2”.
מי הנבל החדש?
העונה הראשונה של “דברים מוזרים” הציגה שלושה נבלים פוטנציאלים, אחד לכל מישור סיפורי של הסדרה – סטיב הארינגטון היה הנבל בבית הספר, בחור שיכול היה להיות מסוכן לננסי, ושעשה חיים קשים מאוד לג’ונתן (צ’ארלי היטון), אח של וויל; ד”ר ברנר, שבאשמתו קרו כל הדברים הנוראיים של הסדרה; והדמוגורגון, מפלצת חייתית שאמנם לא זוממת שום דבר, אבל היא שוב ושוב צצה לעולם שלנו, וגוררת קרבנות אל המישור שלה.
מתוך שלושת דמויות הנבל האלה, ברנר התברר כנבל האולטימטיבי, אדם שפועל בצורה מסוכנת נגד אנשים אחרים, בעוד שסטיב הוכיח את עצמו לא רק כלא-נבל, אלא כגיבור משני ובחור די אחלה, בסך הכל, גם אם נרקיסיסטי מעט. הדמוגורגון, כאמור, הייתה מפלצת, וטיפלו בה כיאה ליצור אופל חייתי.
“דברים מוזרים 2” מנסה לשמור על מצב דומה, בו היא מציגה שלושה נבלים פוטנציאלים. אבל העונה החדשה מעט יותר מורכבת – היא עוסקת בדמויות קיימות בעיקר, ומפתחת אותן, ולכן היא גם שואפת להראות לנו סיטואציות מורכבות יותר. שלושת הנבלים הפוטנציאלים מהעונה הראשונה כבר לא רלוונטים – הדמוגורגון הושמד, סטיב אחד מהטובים עכשיו, וברנר נהרג, כנראה, למרות שזה לא ודאי. אז מלבד צלו של ברנר, מי עוד נשאר?
אז ישנו, כאמור, בילי – נער שחצן ואגרסיבי מקליפורניה, שמתנהג כמו זכר-אלפה דוחה בכל סיטואציה שהיא. לבילי יש אפילו נושא מוזיקלי, כיאה לנבל אייטיז טוב, למרות שלא מדובר בשיר ספציפי. כמעט בכל סצנה בה בילי מופיע, מתנגן שיר מטאל אחר – לפעמים בווליום נוראי מהמכונית שלו, ולפעמים בביתו, ברעש מחריש אזניים.
בילי גועש מבפנים כל כך, שזה נשפך החוצה כל הזמן, והוא מחכה להזדמנות להכות מישהו – את מקס, את סטיב, אולי אפילו אחד מהילדים האחרים. הוא הנבל הכי ברור בעונה, אבל גם הכי פחות משמעותי – הם הביסו דמוגורגון כבר, מה כבר יכול לעשות להם בריון חדש?
![בילי מתוך "דברים מוזרים 2" (תמונה באדיבות נטפליקס)]()
בילי מתוך “דברים מוזרים 2” (תמונה באדיבות נטפליקס)
מי שמסתורי יותר הוא ד”ר אוונס. אוונס עושה רושם של בנאדם מאוד נחמד, הפוך לחלוטין מברנר. ברנר היה גבוה, נאה, עצמתי, וקר. אוונס, לעומתו, רך ושמנמן, מתבדח הרבה, מאוד חם ואמפתי, אבל מתחת לפני השטח אי אפשר להתנער מהתחושה, שאסור לסמוך עליו. גם כי הוא מנהל את מעבדות הוקינס, מקום של מוות וכאב לעיירה ולגיבורים, וגם כי בתפקידו ב”שובו של הנוסע השמיני”, רייזר כבר שיחק את הנבל הסמוי, זה שבוגד בכולם בשם הקפיטליזם. והאחים דאפר עצמם כבר אישרו, שהליהוק של רייזר לתפקיד לא היה מקרי בכלל.
ואז, ישנו האופל שרודף את וויל. בחזיונותיו, וויל מרגיש שיש משהו שם, בצד ההפוך, שרוצה להרוג את כולם. פשוט ככה, ללא שום ניואנס. אך מדובר בחזיונות בלבד, בסיוטים, לא כן? ובכן, ראינו כבר סרטים, סדרות, וברור גם לדאפרים שאין שום ספק בלב הצופים – משהו אמתי מאוד ומסוכן מאוד אורב לוויל אי שם, בקצה התודעה השבורה שלו. ואין לנו התחלה של מושג איך זה יתבטא, מה שמעורר הכי הרבה מתח ואימה.
כבר אין גיבור מוגדר
בעונה הראשונה של “דברים מוזרים” כל הדמויות היו חשובות במידה כזו או אחרת, ויש כמה דמויות שאפשר לומר עליהן, שהן היו הגיבורות של הסיפורים האישיים שלהן – ג’ויס, ג’ונתן והופר, למשל, היו דמויות בעלות סוכנות רבה, שהניעו בעצמן את העלילה, ובסצנות ואף פרקים שלמים עמדו במרכז העניינים, אך מעל לכל עמדה העלילה המרכזית, ובה שתי דמויות מפתח – מייק, ואחת-עשרה (Eleven), שנקרא לה “אל” בקיצור, למען הסדר הטוב.
אך כאן לא כך הדבר. למעשה, מייק לוקח צעד גדול מאוד לאחור מאור הזרקורים. מי תופס את מקומו? אף אחד ספציפי. לדסטין וללוקאס יש סיפור גדול יותר, משהיה להם בעונה הקודמת, אבל הוא עדיין לא במרכז; ננסי וג’ונתן נהיים מין גיבורים של סיפור משלהם, כמו גם אל, אבל גם בשני הסיפורים האלה אין סיפור אחד שעומד במרכז העלילה; והופר הוא שוב דמות מרכזית מאוד, אבל הוא כבר היה כזה.
הבדל בולט מאוד בין העונות הוא וויל, שהפעם לא חטוף, ונוכח למשך העונה. אבל הוא מאוד פאסיבי, ומתקשה להתמודד עם מה שמתרחש סביבו – הסוכנות שלו דלה, ומלבד נוכחות מסך רבה, אי אפשר לומר שהוא מניע את העלילה בשום צורה. מה שכן, הוא מניע את ג’ויס בכל הכוח, והיא פורחת.
ג’ויס באיירס – הלביאה האולטימטיבית.
בעונה הראשונה של “דברים מוזרים”, ג’ויס הייתה אחד מהדברים המפלגים ביותר לצופים. האמא הנוירוטית, אותה גילמה בנחישות ווינונה ריידר (Winona Ryder), הכעיסה ועיצבנה צופים רבים, בעוד שלבם של אחרים יצא אליה ברחמים והערצה. כיוון שאהבתי את ג’ויס מאוד מלכתחילה, קשה לי מאוד לומר, אם בעונה זו שונאיה ישנו את עמדתם, אבל מעריציה? אנחנו מקבלים הרבה יותר מג’ויס, וברמה הרבה יותר גבוהה.
ג’ויס חוותה חיים קשים מאוד – היא בבירור הייתה אחת מהילדים ה”בעיתיים” בבית הספר, יחד עם הופר, היא גדלה להיות אישה שנכנסה למערכת יחסים עם גבר מתעלל רגשית, וכעת היא מגדלת שני בנים לבד, כשאחד מהם נחטף על ידי כוחות אופל ממימד אחר, כוחות אופל שמסרבים להרפות ממנו גם שנה אחרי. לומר שהחיים של ג’ויס קשים, בשלב הזה, זאת אמירה ריקה מתוכן – הם לא קשים, הם קרובים לגיהנום צרוף. ואי אפשר שלא להעריץ אותה.
![ווינונה ריידר ושון אסטין מתוך "דברים מוזרים 2" (תמונה באדיבות נטפליקס)]()
ווינונה ריידר ושון אסטין מתוך “דברים מוזרים 2” (צילום: jackson lee davis, תמונה באדיבות נטפליקס)
ראשית, כי כשדברים רעים קורים לאנשים שרע להם מראש, אי אפשר שלא לרחם עליהם, אבל ג’ויס לא צריכה את הרחמים שלנו – כי היא חריפה ומבריקה בזכות עצמה. היא נוירוטית, כן, עם עיניים מרצדות וידיים רועדות, תמיד על סף התמוטטות עצבים, אבל באף רגע היא לא נותנת להיסטריה להשתלט עליה – ג’ויס פועלת מהר ובנחישות, ותמיד בצורה הנכונה. היא יודעת לזהות מתי וויל זקוק לעזרתה, איזה עזרה היא יכולה לתת, ואיך. היא תמיד יודעת מה טוב לבנים שלה, תמיד דואגת להם, ומגינה עליהם כמו שאף אמא לא הייתה מצליחה אף פעם.
אחד הדימויים החזקים ביותר של אמא לוחמנית הוא של שרה קונור, מסדרת סרטי “שליחות קטלנית”. אבל שרה קונור, מומחית ככל שתהייה לכלי נשק ולוחמה מודרנית, לא יכולה להגן על הבן שלה מאחורי הסורגים של בית המשוגעים. ג’ויס באיירס, לעומתה? ג’ויס לא יודעת לירות מאקדח, ולא תצליח לירות ברובוט משנה צורה מהעתיד ממטול הרימונים שלה, אבל היא תהייה שם בשביל הילדים שלה, תמיד, ותעשה החלטות קשות מנשוא, כדי לשמור עליהם חיים ושלמים.
בשורה התחתונה
ל”דברים מוזרים 2″ אין את העלילה המהודקת והמבנה הקסום, שהיה לעונה הראשונה. אבל היא לא מתחרה בעונה הראשונה, היא ממשיכה אותה. היא לא מנסה להיות טובה יותר או מעניינת יותר, היא מראה לנו מה קורה בחייהם של הגיבורים שנה אחרי, ובונה סיפור חדש סביב זה.
היא לא עומדת בשום צורה בפני עצמה, ולא צריכה – זה פשוט עוד “דברים מוזרים”, עם הדמויות הנפלאות שכבר הכרנו, ודמויות חדשות מצוינות, שהאחים דאפר הפיחו בהן חיים, עם ליהוקים מצוינים. היא טובה ומהנה, ונשמח לראות גם עונה שלישית בעוד שנה. הדאפרים, מצדם, ישמחו גם הם להראות לנו כזאת, במיוחד כי בשנה הבאה, הילדים יגיעו לתיכון, וזה עולם חדש שלם של צרות ובעיות ליצור להם, גם ביניהם, גם בינם לבין הממשלה, וגם עם כוחות האופל של הצד ההפוך, שלעולם לא ירפו מהחבורה הזאת, ככל הנראה.