![הנוקמים 4]()
כשחשבנו שאין דבר נורא מספוילרים ל”משחקי הכס“, הגיע “הנוקמים: סוף המשחק” (Avengers: Endgame) והקשה עלינו עוד יותר. הפעם האחרונה בה יצא סרט עם כזה לחץ ספוילרים סביבו הייתה כנראה בסוף 2015, כשיצא “מלחמת הכוכבים: הכוח מתעורר“.
הלחץ סביב “סוף המשחק” גם מאוד מוצדק – לא הייתה שום דרך לצפות את רוב מה שקרה בסרט הזה. לראשונה בזמן רב מאוד, היינו מופתעים מכל מהלך ומהלך של סרט קומיקס. עכשיו, אחרי שרבים מכם כבר ראו את הסרט, אפשר סוף סוף לדבר על מה קרה שם באמת ועל מה מחכה לנו מכאן והלאה – אבל אם לא צפיתם בו עדיין השמרו לנפשותיכם! או קראו את הביקורת נטולת הספויילרים שלנו לסרט.
מכאן יתחילו ספוילרים משמעותיים מאוד ל”הנוקמים: סוף המשחק”
הגיע הזמן להיפרד
ה”סנאפ” של ת’אנוס בוטל, אבל יש קרבנות שלא יחזרו. אנשים שמתו ולא יחזרו אפילו בעזרת קסם קוסמי – במיוחד כשחלקם הפכו לדלק של הקסם הזה. את מי איבדנו? את היימדאל, חברו הטוב של ת’ור; את אחיו לוקי, עם סייג שנגיע אליו; את גמורה, עם סייג נוסף; את ויז’ן; את נטשה רומנוף; את טוני סטארק; ובמידה מסוימת את סטיב רוג’רס – הוא לא מת, אבל אל הנוקמים הוא כבר לא יחזור.
אין הרבה מה לומר על היימדאל. הוא היה דמות משנית בסאגה של ת’ור, שצברה משמעות עם הזמן – מותו לא ישפיע בצורה משמעותית על המעריצים, או על היקום הקולנועי. לוקי, לעומת זאת, זה עניין אחר לגמרי. אחיו החורג של אל הרעם, שתמיד התנדנד על הגבול הדק בין נבל לאנטי-גיבור, מת מות גיבורים אמיתי כדי למנוע מת’אנוס לשים את ידיו על הטסראקט – וכמובן נכשל במשימה. אבל את לוקי אנחנו נזכה לראות שוב, וזה יהיה מעניין.
היזכרו – במהלך “סוף המשחק”, כאשר הנוקמים ביקרו בארועי “הנוקמים” הראשון, לוקי גנב את הטסראקט ונעלם. אבן החלל, שמאפשרת לאוחז בה לנוע בחלל באופן חופשי, נמצאת בידיו של נבל-על. כי הרי זה לוקי שלפני “ת’ור: העולם האפל”, בו הוא ות’ור התאחדו לנקום את מות אמם, ולפני “ת’ור: ראגנארוק“, בו הם השלימו סופית זמן קצר לפני שלוקי מצא את מותו באחיזת החנק של ת’אנוס.
לוקי האוחז בטסראקט הוא לוקי שעדיין מעוניין לשלוט באסגארד, וכנראה רוצה שת’ור, אחיו, ימות. יהיה מעניין לראות איך זה יבוא לביטוי, במיוחד אם ת’ור ולוקי יפגשו שוב – כי דמותו של ת’ור התפתחה כמה פעמים לכמה כיוונים, בעוד שלוקי חזר אחורה להיות הילד הכועס והמפונק שטוען שהכל מגיע לו. הילד המפונק הזה גם מקבל מיני-סדרה משלו בקרוב, ושם נבין טוב יותר מה מארוול מתכננת בשבילו.
![מתוך "שומרי הגלקסיה חלק 2" (תמונה באדיבות פורום פילם)]()
מתוך “שומרי הגלקסיה חלק 2” (תמונה באדיבות פורום פילם)
גם גמורה מסקרנת. גמורה שלנו, שאנחנו מכירים, מתה – והיא לא תחזור. אבל מה עם גמורה מהזמן המקביל? היא לא עברה את התהליכים שעברה גמורה מ”שומרי הגלקסיה”, אפילו לא את הסרט הראשון. היא מגיעה לא בתור הבת הבוגדת של ת’אנוס, אלא בתור האחות האכזרית של נבולה – וזה כיוון מעניין לדמות, במיוחד בהתחשב בזה שגמורה הייתה הדמות החלשה ביותר בסרטי השומרים. שימו לב שבסצנת הסיום של השומרים ב”סוף המשחק” היא לא מופיעה – האם זה אומר שהיא חזרה לזמן שלה? אינני חושב – אני חושד שבחרו להשאיר את זה פתוח לג’יימס גאן, במאי סרטי השומרים, כדי שיחליט בעצמו איך הוא משלב את גמורה האחרת בסיפור.
ויז’ן הוא מוות מצער במיוחד – היה לו עוד מקום להתפתח. היו תרחישים שונים בהם הוא יכל לחזור, אבל בלי אבני האינסוף זה לא יהיה אפשרי – בלי אבן המחשבה, אין ויז’ן. כמובן שאפשר “להשאיל” שוב אבן מרצף זמן מקביל, אבל זה בפני עצמו אקט שייעשה על ידי נבל, מישהו שמוכן לפגוע ברצף זמן אחר לטובת החייאת ויז’ן ברצף הזמן הנוכחי. ובהתחשב בזה שחלק מהאישיות של ויז’ן היא אולטרון, מי יודע איך הוא יחזור? זה קו סיפורי שמארוול יכולה ללכת אליו, ולא מן הנמנע שעוד נראה את ויז’ן שוב – ולא בצד של הטובים.
נטשה רומנוף, האלמנה השחורה, היא אולי תעודת העניות הבולטת ביותר של היקום הקולנועי. בכל אחד מהסרטים בהם נטשה מופיעה, היא מצוינת בזכות המשחק של סקרלט ג’והנסון (Scarlet Johansson), אבל אם נסתכל על הרצף של הדמות בין הסרטים אנחנו רואים דמות מאוד לא עקבית ומבלבלת. דמות שלא מתפתחת, אלא פשוט עוברת שינויים קטנים כגדולים לפי הצורך הרגעי של התסריטאי שכותב אותה. זה עצוב עוד יותר כאשר מדובר באישה היחידה בשישיית הנוקמים המקורית.
![סקרלט ג'והנסון בתפקיד נטשה רומנוף (מקור: Marvel)]()
סקרלט ג’והנסון בתפקיד נטשה רומנוף (מקור: Marvel)
ב”סוף המשחק” דמותה האקלקטית מתגבשת בצורה מאוד ברורה ומספקת, מה שמוביל גם למותה. בראיית על זה גם נראה לא טוב – לא ידעתם מה לעשות עם הדמות עד שבסוף הרגתם אותה? בפועל, ההקרבה של נטשה הייתה הגיונית מאוד ברגע, והסצנה שלה עם קלינט הייתה עוצמתית ומרגשת.
אנחנו נראה עוד ממנה, בסרט הפריקוול שצפוי לצאת על האלמנה השחורה, ובתקווה דמותה תתעגל עוד יותר. מכיוון שמותה של נטשה היה אחד הרגעים היותר חזקים בסרט שכולו רגעים חזקים, אפשר לומר שבמותה, לפחות, זכתה לעשות את האימפקט שהכותבים לא הצליחו לספק לה עד לאותו הרגע.
ואז אנחנו מגיעים לגדולים ולחשובים ביותר, המנהיגים הבלתי מעורערים של הנוקמים – טוני וסטיב. היה ברור שהם לא יכולים להמשיך עם הפרנצ’ייס, לפחות לא במתכונת הרגילה שלהם, והם הרוויחו את הסופים הנפלאים שהם קיבלו. טוני סטארק, איירון מן, התחיל את היקום הקולנועי, והיה לשחקן מפתח בסאגת האינסוף. העימות המרכזי ב”מלחמת האינסוף” היה בין טוני לבין ת’אנוס. כולם נלחמו בטיטאן הסגול, אבל בשביל טוני זה היה גם אישי וגם אידאולוגי. אין ראוי ממנו להביס את ת’אנוס, ועוד בצורה כל כך איירון מנית, עם גימיק טכנולוגי שאף אחד לא ציפה לראות.
אי אפשר לנצח נבל אימתני כמו ת’אנוס בלי לשלם מחיר כבד, ויותר מפעם אחת. מי שיקח לידיו את הניצחון, מי שיחסל את ת’אנוס בעצמו, לא יוכל לצאת מזה בלי פגע. ובמקרה של טוני – הוא לא יוכל לצאת מזה בכלל. כמו כן, לא יכולים להיות נוקמים חדשים כל עוד טוני בתמונה. טוני הרי פרש כבר יותר מפעם אחת, ותמיד הוא חזר ותמיד הוא השתלט. היקום הקולנועי חייב חוב ענק לטוני סטארק ולרוברט דאוני ג’וניור (.Robert Downey Jr), ועכשיו הגיע הזמן לתת לילדים את הצ’אנס שלהם להשפיע. מהרבה בחינות לא הייתה ברירה אלא להרוג את טוני, וזה נעשה בצורה הטובה ביותר שאפשר היה לעשות את זה.
גם סטיב רוג’רס, קפטן אמריקה, חייב היה ללכת, ומסיבה מאוד דומה. כי הוא עצום בחשיבותו, וכי כל עוד הוא בתמונה הוא מכתיב לנוקמים טון מאוד ספציפי, במיוחד כשטוני לא בסביבה לאזן אותו. מכל הדמויות בנוקמים, ובמיוחד בשישיה המקורית, הוא כנראה גם זה שעברנו איתו את התהליך הרגשי המורכב ביותר. למדנו לאהוב נער חלוש מברוקלין שהפך להר שרירים חסר מעצורים, למדנו לכאוב בכאבו, לשמוח בשמחתו, ולכבד את ההחלטות שלו, גם אם לא תמיד להסכים אתן (אבל בינינו, teamsteve# כל הדרך).
![מתוך "קפטן אמריקה: מלחמת האזרחים"]()
מתוך “קפטן אמריקה: מלחמת האזרחים”
אפשר היה להרוג את סטיב. הוא אפילו זכה להניף את הפטיש של ת’ור, כבוד שראינו רמז קטנטן אליו ב”הנוקמים: עידן אולטרון”. אם טוני מת כדי לפנות את הדרך, סטיב עשה יותר מזה – הוא פשוט מוצה. זו דמות שיהיה קשה מאוד להמשיך לפתח. אבל ההחלטה לתת לו את הסוף הטוב, לתת לסטיב רוג’רס את החיים שהוא תמיד רצה, עם פגי קרטר, זה המקרה הנדיר והנפלא הזה בו פאן-סרביס, שירות חסר בושה למעריצים, הוא הדבר הנכון לעשות.
יש שיצעקו “זה קיטש!”. יש שיתלוננו שזה “דביק”. אבל בדיעבד, לראות את סאגת האינסוף כולה נחתמת בנשיקה של סטיב רוג’רס ופגי קרטר, כשהם רוקדים את הריקוד שהובטח אי שם לפני שבעים שנים – זה פשוט הסוף המושלם ביותר לסאגה הזאת. כי אם סטיב וטוני הם הגיבורים הראשיים של הסאגה, אז על אחד התאבלנו – והשני הרוויח ביושר את השקט שלו.
תחשבו על זה ככה – רצה הגורל שניק פיורי ישאיל את סטיב רוג’רס מהעבר כדי לנצח את לוקי, את אולטרון ואת ת’אנוס. עכשיו שת’אנוס הובס, אפשר להחזיר את סטיב למקום שלו. טוני היה חייב למות כדי להרוויח את מנוחתו – סטיב עדיין מסוגל לעשות את הבחירה הזאת לבד. אני, אישית, שמח מאוד שהוא עשה אותה.
אבל רגע, מי נשאר לנו בעצם? לא צריך לדאוג – כי נוקמים יש הרבה יותר משישה עכשיו, בהנחה שיש נוקמים בכלל…
הנוקמים – מי הם עכשיו?
אחת הביקורות הגדולות שתשמעו סביב “סוף המשחק”, היא ששוב זה סרט שבמרכזו חבורה של גברים לבנים. אמת, אחד מהם ירוק, אבל אתם מבינים את הנקודה. אני לא יכול שלא להסכים, אבל לא יכול גם שלא להבין את ההפקה. הסרט הזה סוגר את הסאגה של השישיה המקורית, וראוי שהשישיה המקורית תהייה במרכז הסרט.
כשהסאגה הזאת תוכננה לראשונה, זה היה בסוף העשור הראשון של שנות ה-2000, כששיח הייצוגים עוד לא היה מפותח מאוד. כמו כן, הדמויות התבססו על קומיקסים מלפני עשרות שנים, כאשר הרוב המכריע של הגיבורים היו גברים לבנים. עם סוף סאגת האינסוף אנחנו נכנסים לעידן חדש של מארוול, ויהיה מעניין מאוד לראות לאן זה יתקדם. בעיית ייצוגים היא בעייה אחת שבטוח אין למארוול בימינו.
אבל מי הם הנוקמים עכשיו? כן, יש רשימה ענקית של גיבורים, אבל מי יכנס לנעליים של סטיב וטוני כדי להנהיג את כל הערימה הזאת? התשובה הפשוטה והמעט מתחמקת היא “אף אחד”. אין שבלונה מאוד מוגדרת של איך צריכים להיראות נוקמים – סטיב וטוני הגיעו בתקופה בה הם היו נחוצים. מה יהיה האתגר הבא? איזו סוג הנהגה ואיזה סוג של גיבורים צריך לשם? זה משהו שנגלה בשנים הקרובות, אבל יתכן שגם למארוול אין כרגע תשובות חד משמעיות.
נתחיל מהדמות החזקה ביותר ביקום הקולנועי של מארוול – נכון לעכשיו, אין צל של ספק שקרול דנוורס, קפטן מארוול, היא ישות כה עצמתית, שצריך היה תירוץ להעלים אותה מרוב “סוף המשחק”, כדי שלא תפתור את כל הסרט לבדה. היא גם הבהירה לנו שהיא פועלת בחלל, במקומות שהם לא כדור הארץ – מקומות שאין להם נוקמים. אבל היא לא היחידה.
![ברי לארסון כקפטן מארוול (תמונה באדיבות פורום פילם)]()
ברי לארסון כקפטן מארוול (תמונה באדיבות פורום פילם)
שומרי הגלקסיה הולכים להיות מרכזיים מאוד לסאגה הבאה של היקום הקולנועי. ג’יימס גאן (James Gunn), במאי הסרטים, תוכנן במקור להחליף את האחים רוסו (Russo Brothers) בתור במאי סרטי האנסמבל הבאים. זה הגיוני, כיוון שסרטי השומרים הם כבר סרטי אנסמבל. מאז גאן סולק מהפרויקט, ואז גוייס בחזרה. האם הוא ימשיך בתפקיד כה משמעותי? אני די בטוח שכן. עכשיו שת’ור הצטרף אל השומרים, והשומרים כבר מסתובבים במחוזות שקרובים לאלה של קפטן מארוול, נראה שיהיה הרבה מאוד אקשן במקומות שהם לא כדור הארץ.
ומה קורה אצלינו, בפלנטה הכחולה הקטנה? מהנוקמים המקוריים נותרו פה שניים, ברוס באנר וקלינט ברטון, הוקאיי. באנר והענק הירוק כבר לא בקונפליקט, אבל למרות שבאנר תמיד ענק וירוק עכשיו, הוא גם לא לוחם. אני חושד שבאנר יקח תפקיד של מנטור לדמויות חדשות. הוקאיי, מנגד, מבוגר, עייף, ורוצה לבלות כמה שיותר זמן עם משפחתו. הוא כנראה יופיע פה ושם, אבל גם הוא לא יקח תפקיד מרכזי. מה שכן, הוקאיי הולך לקבל מיני-סדרה משלו, שכנראה תשאב אותו חזרה לעולם הגיבורים – או תוציא אותו מהעולם הזה סופית.
צריך לשים עין על טצ’אלה, הפנתר השחור. בתור מלך ווקאנדה, אין לו הרבה זמן להתעסק בשטויות – אבל בתור המנהיג של האומה המתקדמת ביותר בעולם, יש לו הרבה משאבים לזרוק כנגד כל איום שיגיע אלינו. הוא הולך להיות אחד מהנוקמים המרכזיים בוודאות. יש לו לא מעט איכויות שמזכירות את סטיב רוג’רס, מיכולות הלחימה שלו ועד לכישורי ההנהגה שלו – סביר מאוד שבאיחוד נוקמים חדש, טצ’אלה יקח תפקיד מרכזי בהנהגה.
בדומה אליו, גם פיטר פרקר, ספיידרמן, יהיה נוקם מן המניין. ללא הנחייתו של טוני, פיטר יקבל יותר עצמאות. מצד שני, מהטריילרים של “רחוק מהבית” אנחנו כבר רואים שניק פיורי הולך לרתום את איש העכביש לשירותיו – כך שפיטר ילמד גם לא מעט על דרכם של מרגלים. יש לו את הכישורים ואת מבנה הגוף המתאים לריגול בינלאומי, אז למה לא? ובתור נער שמתעניין מאוד במדע וטכנולוגיה, אני חושד שהוא ובאנר יהיו קרובים. אחרי הכל, גם באנר וגם פיטר היו קרובים מאוד לטוני – זה רק טבעי שהם יתחברו גם אחד עם השני. יש בחיבור הזה לא מעט פוטנציאל.
![מתוך ספיידרמן: השיבה הביתה (תמונה באדיבות פורום פילם)]()
מתוך ספיידרמן: השיבה הביתה (תמונה באדיבות פורום פילם)
שחקן ענק נוסף בתמונה הוא דוקטור סטיבן סטריינג’. אפילו ללא אבן הזמן הוא אחד האנשים החזקים ביותר בכדור הארץ, אם לא החזק ביותר. קשה מאוד להתמודד עם קסם בלי קסם משלך, אחרי הכל. יכול מאוד להיות שאם טצ’אלה יקח תפקיד שדומה לזה של סטיב, אז סטריינג’ יהיה דומה לטוני – רק שהקסם יחליף את הטכנולוגיה. עם מערך חזק מאוד של קוסמים בעלי יכולת לאתר איומים משמעותיים שמתקרבים לעולמינו, ועם יכולות קסם מופרעות משלו, הוא זה שידע תמיד איפה האיום הבא ומהי הדרך הכי נכונה לגשת אליו – מה שהיה אחד מתפקידיו המרכזיים של טוני עד עכשיו.
סם ווילסון, פאלקון, ובאקי בארנס, חייל החורף, הולכים להיצמד זה לזה הרבה. כשיהיה צורך בנוקמים שוב, הם יהיו בקדמת הקרב בוודאות. יחדיו הם הרי יורשים את מקומו של סטיב רוג’רס, וסם במיוחד – עכשיו שיש לו את המגן. אבל גם אם סם יקרא לעצמו “קפטן אמריקה”, מה שלא יקרה כנראה, הוא לא סטיב – לא באופי, ולא בסימבוליות שבאה עם חייל-העל המקסים. גם הם מקבלים מיני סדרה, ביחד, וגם היא מסקרנת ביותר. היא תעזור לבסס בצורה ברורה יותר מה יהיה תפקידם בהרכב הבא של הנוקמים, עכשיו שסטיב לא בתמונה.
ואחרונה חביבה שנדבר עליה, למרות שלא אחרונה מבין הנוקמים וחבריהם, היא ולקירי. אמנם היא דמות מינורית יחסית, שהופיעה רק ב”ת’ור: ראגנארוק” וב”הנוקמים: סוף המשחק”, ולקירי היא המלכה של ניו-אסגרד – ממלכה של בני-אלים שחיים להם בשלווה בכדור הארץ. האסגרדים, להזכירכם, יותר חזקים מאיתנו, בני התמותה הרגילים. לא כולם אלי רעם, זה נכון, אבל הם כוח גדול שיש להתחשב בו – וכל מה שיאיים עלינו ימשוך גם את תשומת ליבם, ותשומת ליבה של המלכה הטריה שלהם.
אלה הדמויות העיקריות להתחשב בהן, מהדמויות שקיימות כרגע. כן, ישנו גם רודי רודס, וור-מאשין, וישנה וונדה מקסימוף המכונה לעתים מכשפת הארגמן, ואלה דמויות עם יכולות שראוי מאוד להתחשב בהן, אבל הן גם דמויות חופשיות מספיק בשלב הזה כדי שמארוול תוכל לעשות אתן כל שיתחשק לה, ותחזיות סביבן הן רק בגדר ניחושים.
וזה עוד לא הכל, כי אנחנו צפויים לקבל עוד כמה דמויות חדשות בשלוש השנים הקרובות.
מה צפוי לנו בעתיד הקרוב?
הדמעות בקושי יספיקו להתייבש והגרונות בקושי יספיקו להחלים מהתרועות, וכבר אנחנו נקבל עוד סרט חדש ליקום הקולנועי: “ספיידרמן: רחוק מהבית“. בתמונה הגדולה, יהיה מדובר כנראה בסרט פחות משמעותי דווקא – הסרט ימשיך את הסיפור של פיטר, שהוא בעצמו נוקם משמעותי, אבל ספק אם כבר עכשיו נתחיל לראות התפתחויות לכיוון נוקמים חדשים.
צפוי לנו גם סרט על האלמנה השחורה – וזה הולך להיות דווקא מסקרן. נטשה הרי מתה, וידוע היה מראש, עוד לפני מותה, שמדובר יהיה בפריקוול. אבל מארוול לא נוהגת להוציא סרטים שלא קשורים בכלל לסרטים האחרים, ולכן, ככל הנראה, ב”אלמנה שחורה” נפגוש משהו שירמוז על האיום הגדול הבא. חפץ קסום, נבל חדש, אולי אפילו גיבור מפתיע – משהו שיתמזג לתוך הסרטים האחרים, בדומה ל”קפטן אמריקה”, שהתרחש בשנות ה-40, אך התמזג לימינו אנו דרך הקפטן עצמו.
“הנצחיים” או “האינסופיים”, תלוי איך יוחלט לתרגם את The Eternals, יהיה סרט מעניין שיציג זן שלם של אנשים בעלי כוחות על – בני אלמוות שמתהלכים בינינו כבר עידנים רבים. לא בשונה מסרטי ה”אקס-מן” ומ”שומרי הגלקסיה”, נשמע שמדובר יהיה בסרט אנסמבל – עוד אנסמבל שיכנס בשלמותו אל היקום הקולנועי החדש. ככל הנראה להם תהייה השפעה מאוד ישירה על האיום הבא שיגבש יחדיו את הנוקמים החדשים.
ב-2021 נזכה לראות עוד שלושה סרטי המשך מהסאגה הקודמת: “דוקטור סטריינג’ 2“, “הפנתר השחור 2” ו”שומרי הגלקסיה: חלק 3“. שלושתם, אגב, כנראה יקבלו שמות קצת שונים – צריך להפריד אותם הרי מהסאגה הקודמת. לא מקרי שכולם יצאו באותה שנה – כמו שאמרתי, סטריינג’ וטצ’אלה עשויים להיות טוני וסטיב החדשים, או הדבר הכי קרוב לזה. 2021 תהייה השנה בה כבר נדע בוודאות רבה למה הנוקמים יצטרכו להתגבש מחדש, ואיך ג’יימס גאן ושומרי הגלקסיה שלו משתלבים בזה.
הסרט האחרון ברשימת הסרטים שצפויים לבוא, ללא תאריך ידוע וללא ליהוקים שהוכרזו, הוא “שאנג-צ’י“, סרט על גיבור סיני בעל אותו השם. לשאנג-צ’י אין כוחות על, רק כישורי קונג-פו מעוררי קנאה. הוא לא יהיה הגיבור הראשון בנוקמים ללא כוחות על, וכמו שקלינט ונטשה כבר הראו – גם לכאלה יש מקום. הוא כן יהיה הגיבור חסר-הכוחות הראשון שמקבל סרט משלו כבר מהתחלה, ומעניין יהיה לראות איך מארוול תשלב אותו.
וזהו, בעצם. זה מה שידוע לנו, וזה מה שאנחנו יכולים להסיק ממה שאנחנו יודעים. קשה לומר בוודאות מה יקרה, אבל משעמם בטוח לא יהיה. יחד עם המיני-סדרות המדוברות שיגיעו לשירות הסטרימינג דיסני פלוס, ברור שהמודל של מארוול ישתנה מעט, והסאגה הבאה כנראה תהייה קצרה יותר, ולא תיקח 11 שנים – למרות שכנראה לא תהיה קצרה בהרבה.